Skip to main content
direct trade coffee

Grotere impact met aanbestedingen koffie

By 14 juli 2022augustus 8th, 2022No Comments

De overheid en een aantal multinationals zijn grote werkgevers. Zij schrijven aanbestedingen uit voor de levering van koffie en de bijbehorende apparatuur. Het is onze missie om zoveel mogelijk impact te maken door goede prijzen te betalen voor koffie. Inschrijven op de aanbestedingen bij deze grote werkgevers is een goede manier om dat doel te bereiken. We doen dit samen met onze partners Maas en Koffielust

Winstgevende koffie

Dat koffieboeren te weinig betaald krijgen is algemeen bekend. Het model van Pure Africa is simpel. Wij berekenen samen met koffie coöperaties welke prijs per kg koffie voor hen winstgevend is. We betalen zoveel dat het voor de coöperatie na het dekken van de kosten mogelijk moet zijn om boeren een premium te betalen en te investeren in materialen en de community. 

Microkredieten

Minder bekend is dat het afsluiten van een lening als koffieboer al snel 25% rente per jaar kost. Als we een winstgevende prijs voor koffie betalen en dit geld komt terecht op de rekening van banken dan hebben we ons doel alsnog niet bereikt. Daarom gaan we verder.

In de gebieden waar we koffie kopen investeren we in microkredieten. Boeren betalen 6% rente per jaar over hun leningen, hiermee dekken onze partnerbanken hun kosten. 

Met de levering van koffie via aanbestedingen is er al meer dan €40.000,- geïnvesteerd in microkredieten. Met de lopende contracten groeit het fonds de komende jaren tot €400.000,- alleen uit aanbestedingen. Hierdoor kunnen boeren beter ondernemen en meer investeren. 

Specialty koffie of gewoon goede koffie?

Je kent specialty koffie misschien wel. Een hele hoge kwaliteit koffie die wordt gedronken in de beste espressobars. Bij de inkoop van deze koffies is veel aandacht voor de prijs. Dit kan omdat consumenten bereid zijn te betalen voor een kop exclusieve koffie. Ook veel Pure Africa koffies vallen onder de noemer specialty coffee. 

Bij aanbestedingen voor grote kantoren wordt vaak een lagere kwaliteit koffie aangeboden. Hiervoor zijn verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat je met een wat lagere kwaliteit vaak nog heel goede koffie kunt maken. Prijs speelt hierin natuurlijk een rol. 

Door ook een goede prijs te betalen voor koffie van lagere kwaliteit maken we een belangrijk verschil. 90% van de koffie behaalt geen specialty scores. Juist voor deze koffies wordt vaak veel te weinig betaald. Om als boer te kunnen groeien en investeren om de kwaliteit van je koffie te verbeteren is het belangrijk dat je er een goede prijs voor betaald krijgt. 

Onze koffies worden allemaal verbouwd in Afrika, we kopen bewust specialty koffie en een lagere kwaliteit.

Juist koffie aanbestedingen kunnen een verschil maken

Omdat de volumes enorm groot zijn kunnen juist de overheid en grote bedrijven een belangrijke bijdrage leveren in het betalen van een winstgevende prijs voor koffie. Een bedrijf als Belsimpel.nl doet dat al. Ook verschillende gemeenten, overheidsinstellingen en andere instanties zoals de Hogeschool Windesheim hebben ervoor gekozen om boeren een goede prijs te betalen voor de koffie die zij leveren. 

Sterk door samenwerking

De levering van koffie aan grote organisaties is complex. Daarom werken wij samen met partners die elk een eigen specialisme hebben. Maas heeft duizenden koffiemachines in beheer door heel Nederland. Koffielust brandt de koffie op een manier die bijdraagt aan reïntegratie van gedetineerden. Pure Africa richt zich helemaal op de inkoop in Afrika en de relaties met koffie coöperaties.