Skip to main content
Nieuws over koffieRwanda

Agronoom bij Juru koffiecoöperatie

By 9 januari 2020No Comments

In 2020 stellen we een agronoom beschikbaar aan de koffiecoöperatie van Juru. Goselin Tuyizere gaat een jaar lang koffieboeren helpen om hun land te verbeteren en de oogst te verhogen. Juru betaalt een deel van zijn salaris zelf en Pure Africa doet de rest.

Een agronomist is een landbouwkundige die boeren van koffiecoöperaties ondersteunt in het telen van koffiebessen. Zij spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van de koffiestruik. 

Veel coöperaties in Afrika kunnen het zich niet veroorloven om een fulltime agronoom in te huren terwijl parttime vaak te weinig zoden aan de dijk zet. Een coöperatie bestaat al snel uit 200 boeren die allemaal belang hebben bij het vergroten van de kennis en vaardigheden over het verbouwen van koffie. Boeren hebben vaak weinig onderwijs genoten en soms weinig kennis over het telen van koffie. In de praktijk zien we dat het verbouwen van koffie vaak gecombineerd wordt met andere gewassen. 

Boeren van de coöperatie Juru

Praktijktraining

Een agronoom ondersteunt de boer in de praktijk met trainingen en advies. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met snoeien, de aarde, irrigatiebeheer, ziektes als bladroest, pesticiden, (kunst)mest, oogsten en het inrichten van de plantages. Koffiestruiken leveren meer oogst op als er schaduw is. Tegenwoordig zien we meer combinaties tussen koffiestruiken en bananenbomen. Het bedekken van de aarde met grassoorten zorgt er in hete periode’s voor dat de grond minder uitgedroogd raakt. Vaak zijn het simpele veranderingen die boeren gemakkelijk door kunnen voeren om de kwaliteit te verbeteren en de kwantiteit te verhogen. De agronomist is hierin de spin in het web. 

Win-win situatie

De coöperaties waar wij inkopen kunnen voor langere tijd op ons rekenen als klant. Hierdoor zijn de coöperaties voor jaren verzekerd van een vaste, groeiende afname. Dit is nodig om de coöperatie uit de vicieuze cirkel te halen waarin zij steeds nieuwe leningen moeten afsluiten tegen hoge rentepercentages.

Het verbeteren van de kwaliteit van de oogst zorgt ervoor dat de smaak stabiel blijft. Door hierin te investeren maximaliseren we de kans dat de smaak in Nederland constant is.