Skip to main content
MicrokredietenRwandaVerstrekte microkredieten

Alexis Mbonera | bananen & koffie | €300,-

By 31 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

Alexis heeft zijn boerderij aan de rand van het dorp waar CPF een kantoor heeft. Handig, omdat het voor de loan officer zo makkelijk is om hem te bezoeken. De omvang van de lening bedraagt €300,- en het maandelijkse inkomen van Alexis is €50,-. Dit is een erg moeilijke positie. Het is lastig om vanuit dit inkomen door te groeien. Ambitie heeft Alexis zeker, hij wil graag een €1.000,- lenen om een koffieplantage te beginnen. Ik hoop dat onze lening met 6% rente hem kan helpen om wat verder te groeien zodat hij met €1.000,- een echte investering kan doen.

Bananenboer in Afrika met een Pure Africa microkrediet

Vanaf zijn plantage heeft Alexis uitzicht op het dorp, in de regentijd is het een prachtige omgeving

Lening sinds november 2017

In november 2017 heeft Alexis zijn lening gekregen. Met de huidige lening wil hij zijn inkomen vergroten zodat hij met een nieuwe lening koffie kan gaan verbouwen. Hij wil dan zelf €500,- investeren en €1.000,- van de bank lenen. Volgens Alexis is zijn plantage ongeveer 3 hectare groot en heeft hij 1.000 bananenbomen. Het land voor koffie heeft hij al, hij moet nu alleen nog koffiebomen kopen. Hij wil ook erg graag een generator kopen om water over zijn land te kunnen sproeien.

Oogst 2018

Dit jaar gaat het goed met de oogst. Een belangrijke reden is het gebruik van chemicaliën die hij heeft kunnen aanschaffen met behulp van een lening. Vorig jaar was de oogst niet goed.

We zijn erg benieuwd hoe het met Alexis gaat bij ons volgende bezoek. Hij heeft grootse plannen en is een enthousiaste ondernemer. We vragen ons wel af of zijn cijfers helemaal kloppen. Met 3 hectare land heeft hij een relatief laag inkomen.

Waarom wij investeren in microkredieten in Afrika

Een boer als Alexis heeft een maandinkomen van €50,-. Als hij bij de bank het relatief bescheiden bedrag van €1.000,- wil lenen betaalt hij over een Pure Africa lening €60,- per jaar. Als hij een normale lening afsluit zal €250,- rente per jaar moeten betalen. Dit betekent dat hij vijf maandinkomens kwijt is aan rente nog zonder een Euro te hebben afgelost. We krijgen vaak te horen: 25% is de rente die bij het risico in deze markt hoort. Dat kan best zo zijn, maar dan weet je ook zeker dat de boeren arm blijven.

Daarom testen wij met een rente van 6%. In de afgelopen twee jaar hebben we 39 leningen verstrekt waarvan niet één boer de lening niet heeft afbetaald. Er is één ondernemer (de carwash van Martin) geweest die zijn activiteiten heeft moeten staken. Zijn lening heeft hij netjes afbetaald. Lees hier meer.

Bananenplantage in Afrika

Bananen op de plantage van Alexis, over een maand kan hij oogsten