Skip to main content
Verstrekte microkredieten

Anastase Munyentwari | Bananenplantage | €800,-

By 12 oktober 2017juni 13th, 2018No Comments

De bananenplantage van Anastase bestaat uit 500 bomen en is in de buurt van Kigorora in Rwanda. Met een lening van €600,- wil hij zijn plantage uitbreiden met 300 bomen. Zijn inkomen moet daarmee naar ongeveer €60,- per maand gaan. Door te investeren wil hij langzaam doorgroeien.

Anastase heeft het microkrediet aangevraagd in oktober 2017. Binnen twee jaar moet de lening zijn afgelost. Het gezin bestaat uit Anastase, zijn vrouw en zes kinderen.

Update april 2018

Anastase hebben we nog niet eerder bezocht. Het is erg leuk om te horen wat hij doet. Met 50 jaar is hij één van de boeren die al wat ouder is. Hij blijkt niet alleen bananen te verbouwen, maar ook sorghum en papaya’s. Als hij deze lening heeft afgelost wil hij ook koffie gaan verbouwen.

200 bomen en €200,- per maand

Volgens Anastase telt zijn plantage 200 bomen. Aangezien hij €200,- per maand verdient en er in het seizoen 4 mensen voor hem werken vermoeden we dat zijn plantage een stuk groter is. Op dit moment verdient hij het meeste aan de verkoop van bananen. Dat is een gegeven dat we vaker zien. Als een boer geen koffie verbouwt dan zijn bananen het gewas dat het meeste oplevert.

In de aanvraag stond dat Anastase een inkomen van €60,- per maand heeft. Het blijkt nu €200,- te zijn. De volgende keer zullen we het hem weer vragen en dan hebben we misschien het echte plaatje.

Goede oogst in Mugina

Het valt op dat in de Mugina sector iedereen dit jaar een goede oogst heeft. Ook Anastase. Er is veel meer regen gevallen dan in 2017. Vooral met bananen profiteer je daarvan. We begrijpen dat bananen eigenlijk nooit teveel regen kunnen hebben. Met koffie geldt dit minder. Hoewel koffie veel regen aan kan, is een te grote hoeveelheid aan regen ook niet goed voor de oogst.

Wat zou je het meeste kunnen helpen?

Dit is een vraag die we veel boeren stellen. Vaak is het antwoord: geld. Dit ligt natuurlijk voor de hand. Van Anastase krijgen we een ander antwoord. Hij wil graag een expert die hem kan adviseren hoe hij zijn oogst kan vergroten.

Pastoor

De foto die we van Anastase nemen is in het dorp bij de kerk. Ook zijn plantage kunnen we niet bereiken door de regen. We hebben het geprobeerd, maar het leek erop dat we vast kwamen te zitten. Hij heeft een studie van zes jaar achter de rug om pastoor te worden. Recent zijn er veel kerken gesloten in Rwanda. Zijn kerk is er daar niet één van omdat ze bijna aan alle regels voldoen. Anastase bevestigt de berichten in de media dat er veel kerken zijn die worden geleid door mensen zonder opleiding.