Skip to main content
Koffie op kantoor

Barista cursus voor je koffiemachine op kantoor

By 1 oktober 2020oktober 12th, 2021No Comments

Steeds vaker installeren we halfautomatische Italiaanse espressomachines in kantoorpanden. De vraag naar goede koffie neemt toe. Om goede koffie te maken is de Italiaanse espressomachine het absolute toppunt. Het gebruik is een kunst. Daarom verzorgen we ook steeds vaker een barista cursus na de installatie. Zodat je uit de koffie haalt wat erin zit.

Wat leer je tijdens een barista cursus? Het is meer dan alleen maar koffie maken. Onze gecertificeerde barista geeft uitleg over de machine en hoe je ermee omgaat. Alle elementen zijn belangrijk om jaren van een goede espressomachine en goede koffie te kunnen genieten.

De koffie

De oorsprong van koffie ligt in Ethiopië. Er zijn verschillende types koffiebonen met hun eigen kenmerken. Zo is de Robusta boon bitterder dan de Arabica. Maar in Arabica bonen zitten ook weer grote verschillen. Zo hebben wij bijvoorbeeld De Wildebras, een koffie die in het wild groeit. Een kwalitatief geweldige koffie met een volle smaak is De Waaghals die in Rwanda op kleine plantages groeit.

Er zijn een aantal belangrijke aspecten die de kwaliteit van koffie bepalen. Hierover leer je tijdens een barista cursus. Het is wel opletten, want voor je het weet ben je twee uur over koffie in gesprek :). Het is een fascinerend product!

Koffie van goede kwaliteit die de koffieboer een goede prijs oplevert.

De Waaghals op een koffieplantage

Maak koffie als een barista

Door naar het maken van koffie. Een barista werkt altijd met één of twee molens en de machine. Als je echt wilt finetunen dan stel je de eerste molen af op espresso en molen twee op gewone koffie. Zo kun je een nog vollere espresso en betere Lungo koffie maken.

Je leert de molen te gebruiken en hoe je de koffie aanstampt. Ook vertelt de barista tijdens de cursus over de doorlooptijd van koffie en hoe je koffie eruit moet zien. Een goede koffie heeft een mooie crémelaag bovenop. Die laag heeft een functie, het bewaren van de smaak van je koffie.

Onderhoud van de koffiemachine

Een Italiaanse espressomachine heeft wat meer onderhoud nodig dan de meeste volautomatische koffiemachines. Als je dit goed doet dan kan je machine zomaar tien jaar meegaan. Die leeftijd bereiken de meeste andere machines niet.

Het schoonmaken van de machine aan het einde van de dag is ook belangrijk om de volgende dag weer lekkere koffie te kunnen maken.

Tweegroeps koffiemachine op kantoor

Melk opschuimen tijdens de barista cursus

Bij een barista cursus hoort ook het opschuimen van melk voor het maken van cappuccino’s, macchiato’s en latte macchiato’s. Het maken van mooi vol melkschuim vergt oefening. Als je het eenmaal kunt dan kun je de lekkerste cappuccino maken met mooi dik melkschuim. Daar zul je nog veel plezier van maken.

Om de barista die jouw cappuccino altijd maakt in dat koffietentje een compliment te geven: makkelijk is het niet. Je kunt voor het maken van melkschuim ook een aparte barista cursus inplannen. Dat is omdat je zomaar een paar uur verder bent als je met melkschuim aan de slag gaat.

Duurzaamheid van de machine

Alle espressomachines werken in de basis hetzelfde. Toch zijn er de laatste jaren ontwikkelingen die kleine verschillen maken. In smaak, maar ook in energie verbruik.

Hoewel we je een barista cursus met onze koffie kunnen aanbieden met elke halfautomatische espressomachine, geven wij zelf de voorkeur aan Ascaso. Dit Spaanse merk bespaart veel energie door de verhitting van het water efficiënter te regelen. Het levert tot wel 50% energiebesparing op ten opzichte van een traditionele machine. Bij de aanschaf van een zakelijke koffiemachine kijk je naar de totaalprijs van de machine. Het energieverbruik is een belangrijk onderdeel van de prijs.

Wil je graag een keer een barista cursus bij jou op kantoor of in je horecazaak? Vul het contactformulier in en we bellen je voor een afspraak.