Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Beatrice Niyifasha | Koffieplantage | €1.000,-

By 1 november 2017november 6th, 2018No Comments

Beatrice heeft een koffieplantage met zo’n 1.500 koffiestruiken. Ieder kwartaal haalt ze hier ongeveer €100,- winst uit. Ze wil het microkrediet van RWF 1.000.000,- (ongeveer €1.000,-) gebruiken om 800 nieuwe struiken te kopen. Haar aanvraag kwam binnen in oktober 2017. Zo breidt ze haar plantage, en waarschijnlijk haar winst, uit met ongeveer 50%. De bank denkt dat ze goed in staat is om de lening terug te betalen.

Het gezin van Beatrice is relatief klein. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Tien jaar geleden nam ze de plantage over van haar ouders, die ook koffieboer waren. Haar moeder van 85 woont nog steeds naast de plantage.

Update december 2017

Ando bezocht Beatrice omdat we erg benieuwd zijn hoe het met dit nieuwe krediet loopt. Zoals eigenlijk bij de aanvraag al duidelijk werd is Beatrice een harde werkster en onderneemster. Ze is ook nog eens docent op een school. Voor deze baan loopt ze iedere dag 1,5 uur naar het dorp en aan het einde van de dag weer terug. Ze verdient ongeveer €200,- per maand. Op het Rwandese platteland is dat ontzettend veel. De meeste boeren met een Pure Africa lening verdienen rond de €60,- per maand.

Uitbreiding

Beatrice verwacht dat haar inkomen door de uitbreiding kan groeien naar €500,- per maand. Met de nieuwe lening heeft Beatrice land en koffiestruiken gekocht. Het bedrijf groeit nu zo goed dat ze haar werk als docent binnenkort moet opgeven. Tijdens de oogstperiode werken er 15 man op haar plantage. Ze heeft drie vaste medewerkers op de plantage.

Dit betekent dat we met ons microkrediet een flinke impact helpen te maken. Het inkomen van Beatrice groeit en met de groei van haar plantage zijn er ook meer mensen in het dorp die een inkomen gaan verdienen. Zo profiteert het hele dorp mee van haar ondernemerschap.

Naast koffie verbouwt ze ook cassave en bonen.

CPF Ineza

Beatrice vertelt aan Ando dat ze via anderen had gehoord van de leningen van CPF Ineza waarbij je als ondernemer 6% rente betaalt in plaats van de gebruikelijke 25% of meer. Zo kwam de loan officer van CPF op een dag bij haar langs om een samenwerking te bespreken. Ze verwacht de lening in twee jaar terug te betalen.

Koffieplantage van Beatrice in Rwanda

 

Het uitzicht van Beatrice vanaf haar werkplek

Update april 2018

Op 30 april bezochten we Beatrice. De situatie was een beetje apart. We spraken elkaar op de school waar zij les gaf. Het regende die dag en daardoor was haar plantage onbereikbaar geworden met de auto.

15 – 17 werknemers

Gedurende het oogstseizoen werken er 15-17 mensen voor Beatrice. Zij verdienen iets minder dan $1 per dag. De conclusie die we trekken is dat ze een flinke oogst moet hebben. Misschien is ze ook gewoon slim door de oogst in korte tijd met veel mensen binnen te halen zodat er geen bessen overrijp worden.

De klas van Beatrice in Mugina in Rwanda

Van het bezoek aan Beatrice valt niet meer te laten zien dan de schoolklas die ze les geeft

Bonen en noten om van te leven

Beatrice vertelt dat ze bonen en noten voornamelijk verbouwt om van te leven. Je kunt dit gewas vaak oogsten en het is voedzaam en gezond. De koffie teelt ze om geld mee te verdienen. Koffie is meer kapitaalintensief, maar levert ook veel meer op. Als je een nieuwe koffiestruik plant duurt het vijf jaar voor je een volle oogst hebt van deze struik.

In 2018 is de oogst erg goed, veel beter dan in 2017. Groeiplannen zijn er ook. Met geld dat ze hebben gespaard willen Beatrice en haar gezin koeien en land kopen. Ze hebben er geen nieuwe lening voor nodig. Ideaal omdat het veel rente scheelt.