Skip to main content
Koffie inkoop

Waarom de beste koffie uit Afrika komt

By 1 november 2021No Comments

Toen Ando (een van de oprichters van Pure Africa) werkte als projectmanager bij een ontwikkelingsorganisatie in Ethiopië, nam hij regelmatig koffie mee uit het Afrikaanse land. De oorsprong van koffie ligt in Ethiopië. Een goede reden om te denken dat de beste koffies daar groeien. Op een dag ging Ando de koffie met zijn goede vriend Justus proeven. Na verschillende uitgebreide proefsessies was het duidelijk: dit is echt lekkere koffie. Zij zagen ondertussen dat er steeds meer vraag ontstond naar kwaliteitskoffie. 

Zo besloten Justus en Ando in het najaar van 2012 Pure Africa op te richten. Helemaal gericht op Afrikaanse koffies van hoge kwaliteit. Inmiddels is Pure Africa uitgegroeid tot een vertrouwd merk op kantoor, in de horeca en bij mensen thuis. De smaak van koffie is erg afhankelijk van zijn oorsprong. Daarom vertellen we je graag waarom wij vinden dat de beste koffie uit Afrika komt.

Koffie uit Afrika

De oorsprong van koffie ligt in Afrika, waarschijnlijk in Ethiopië. Ook is er een mooi verhaal over een herder uit Jemen die onder de indruk was van het gedrag van zijn geiten die koffiebessen aten. De geiten werden energieker en de herder besloot de bessen te koken en te drinken. Hij voelde zich sterker en noemde het drankje ‘Kawah’, het betekent kracht en vitaliteit. We kunnen daarom niet met zekerheid zeggen uit welk land de koffie komt, maar de oorsprong van koffie ligt in dit gebied.

Afrikaanse koffiesmaken

Afrikaanse koffies scoren hoog op jaarlijkse lijstjes met beste koffie van de wereld. De smaken zijn vaak fruitig en bloemig. Koffieproducerende landen liggen tussen de keerkringen rond de evenaar, omdat hier voedzame grond ligt, de temperaturen zacht zijn en er voldoende regen valt. Naast de grondsoort en het klimaat, speelt de hoogte van de plantages een belangrijke rol in de verfijnde smaak. Al deze factoren zorgen ervoor dat er verschillende koffiesmaken ontstaan. Bij Pure Africa zoeken we naar diverse smaken met koffies uit verschillende Afrikaanse landen. Founders Justus en Ando reizen regelmatig af naar Afrika om nieuwe smaken te ontdekken en te verwerken in ons assortiment.

Ondernemen met impact

Het is al decennia crisis voor miljoenen koffieboeren. Zij krijgen structureel te weinig betaald. Er gaat veel geld om in de koffiebranche, maar helaas ten koste van de boeren die juist het harde werk verrichten. Wist je dat er wereldwijd zo’n 200 miljard (!) dollar omgaat in de koffiemarkt en er slechts 10% achterblijft in de landen van herkomst? Dit blijkt uit de Coffee Barometer 2018. Dat moet echt anders. Daarom doen we rechtstreeks zaken met boerencoöperaties in Afrika zodat de koffieboeren verdienen aan elk kopje koffie. Ando en Justus zijn van mening dat de traditionele manier van ontwikkelingswerk te weinig aansluit bij de behoefte van de lokale bevolking. Het gaat om eerlijk zakendoen.

Pure Africa zorgt ervoor dat gemiddeld ongeveer 35% van de verkoopprijs in Afrika blijft of daar opnieuw terecht komt via microkredieten. 

Daarnaast zijn we begonnen met een initiatief om ook lagere kwaliteit koffies in te kopen en daar een goede prijs voor te betalen. Zo verkopen koffieboeren niet alleen hun beste koffie voor een goede prijs maar ook de wat lagere kwaliteit. Het mooie is dat die lagere kwaliteit nog steeds veel beter is dan je gemiddeld in de supermarkt tegenkomt. 

De beste koffie maak je samen met partners. Pure Africa werkt met partners voor de lange termijn.
Sholi is een van Pure Africa’s langdurige partners

Een eerlijke prijs smaakt lekkerder

Met Pure Africa werken we aan een eerlijke keten waarin iedereen in de keten winst moet kunnen maken. Een premie betalen die ervoor zorgt dat koffieboeren nog steeds niet uit de kosten zijn gaat ons niet ver genoeg. We betalen een winstgevende prijs voor groene koffie. Dat is in onze ogen heel normaal. Hardwerkende boeren verdienen een goede prijs omdat wij een goed product willen. Zo investeer je met elke kop koffie in de toekomst van Afrikaanse koffieboeren en stimuleer je lokaal ondernemerschap.

Door de Afrikaanse boeren op te zoeken, met hen in gesprek te gaan, te luisteren naar hun behoeftes en te investeren in hun lokale economie, zijn we echt in staat om een positieve verandering in gang te zetten. Daarmee maken wij het verschil. Als je daadwerkelijk impact wil creëren, moet je aanwezig zijn. We staan daarom letterlijk naast de boeren en zoeken koffieboeren op om samen met hen te ondernemen op de plek waar het harde werk wordt verricht. Zo maken we het verschil op de plek waar het nodig is en kunnen we beter controleren of de opbrengst daadwerkelijk bij de koffieboeren terecht komt.

Koffie uit Burundi

De Vurige Krijger komt uit Burundi. De afgelopen jaren heeft de overheid in Burundi het toezicht op de koffiesector vergroot. Koffie is het belangrijkste exportproduct van het land. Het is ons doel om elk jaar meer koffie in te kopen in Burundi. Door een goede prijs te betalen willen we boeren motiveren om constant aan de optimale kwaliteit te blijven werken. Door jaarlijks bij coöperaties in te kopen willen we een stabiele partner zijn.

Dit gaan we extra stimuleren door in Burundi microkredieten te verstrekken die boeren kunnen gebruiken om in hun plantages te investeren.

Pura Africa koopt de beste koffie uit Rwanda direct in

Een panel van koffie experts heeft koffies van coöperaties uit Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo getest. We hebben feestelijk nieuws want koffie coöperatie Sholi heeft de eerste en tweede prijs gewonnen. We kopen onze koffie al jaren direct in bij Sholi. De koffie van Sholi hebben we verwerkt in onze Waaghals en in De Idealist, een samenwerking tussen Pure Africa, Koffielust en Maas

De Waaghals en De Idealist zijn transparante, traceerbare koffies waarvoor we een goede prijs hebben betaald. Fantastisch dat de investeringen die de coöperatie heeft gedaan zich nu ook uitbetalen in de winst van een competitie. 

Aimable Nshimiye, manager van de coöperatie, vertelt dat de koffieboeren van Sholi niet alleen een hogere prijs krijgen voor hun koffie maar dat zijn coöperatie ook investeert in bijvoorbeeld landbouwkundigen, zaailingen en klein vee. Door op verschillende vlakken te investeren worden de plantages toekomstbestendig gemaakt. En deze koffieboeren produceren dus ook nog eens de beste koffie in de regio :). 

Hier wordt de beste koffie geselecteerd.
Dit is de beste koffie uit Rwanda, Burundi en DRC

Pure Africa proefpakket

Welke smaak bij jou past is erg persoonlijk. De lekkerste koffie is er daarom eentje die je zelf moet ontdekken. Wij hebben de beste koffiesoorten voor je geregeld en het is aan jou om deze te proeven. Wil je onze koffie uit Afrika zelf proeven en ontdekken welke smaak jouw favoriet is? 

Het Pure Africa proefpakket staat voor je klaar, zodat je onze vijf unieke koffiekarakters kunt proberen. Wanneer je het proefpakket bestelt, ontvang je 5 x 500 gram koffiebonen uit Afrika van specialty kwaliteit. Ethiopië, Rwanda en Burundi behoren tot de meest gewaardeerde koffielanden ter wereld en dankzij dit pakket kun je ontdekken welke koffiesmaak het beste bij je past. Het proefpakket is een lekkere ontdekkingsreis waarbij de koffie jouw verwachtingen zal overtreffen. 

Ook kun je onze koffie drinken in de horeca (de koffie leent zich uitstekend voor barista’s) en op kantoor. Wil je hier meer van weten, vul dan hier ons contactformulier in. 

Welke koffie is de beste voor barista’s?

Ben je een echte koffiekunstenaar en beschik je over omvangrijke kennis op het gebied van koffie? En ben je een held in het bereiden van koffies? De juiste koffiesmaak is essentieel bij het bereiden en serveren van de koffie die je aan je klanten wilt schenken. Bij Pure Africa staat de koffiebeleving centraal; naast de vijf smaakvolle koffiekarakters maken we impact voor Afrikaanse koffieboeren. Daardoor smaakt onze koffie nog lekkerder! Bovendien hebben we tijdens het branden rekening gehouden dat de smaak gebalanceerd blijft, waardoor de koffie niet uitschiet naar zuur of bitter. 

De tonen van chocolade, mandarijn en spijs proef je in onze koffie. De barista’s van Café Fortin werken bijvoorbeeld graag met Pure Africa samen vanwege de sociale aspecten. “De eerlijke behandeling van koffieboeren spreekt ons erg aan. Pure Africa betaalt een goede prijs voor de koffie en ze investeren in microkredieten. Ook versterken en adviseren zij koffieboeren waardoor de koffieproductie geoptimaliseerd kan worden”. Samen zetten we positieveveranderingen in gang; maak  vandaag nog het verschil en schenk Pure Africa koffie in jouw horecazaak!

Wil jij ook Pure Africa in jouw horecazaak? Neem contact met ons op. Samen doen we een proeverij om te komen tot de beste smaak voor jou en je klanten. Je kunt trouwens ook bij ons terecht voor een horeca koffiemachine. 

Heilige Boontjes kiest voor de beste Afrikaanse koffiebonen

Als koffieliefhebber is Heilige Boontjes dé hotspot in Rotterdam waar je je volgende kopje koffie wil drinken. Ook bij Heilige Boontjes wordt de beste koffie uit Afrika geschonken en directeur Rodney is erg enthousiast over de samenwerking die is ontstaan tussen Heilige Boontjes en Pure Africa. “De eerlijkheid en transparantie in de keten spraken mij erg aan in het verhaal achter Pure Africa. Deze dappere propositie waarbij de koffie bijdraagt aan een coöperatie in Afrika door middel van microkredieten, stimuleren en versterken we graag met Heilige Boontjes. De koffie van Pure Africa is erg goed, dankzij deze transparantie in de keten smaakt het nog beter! We hopen onze samenwerking verder uit te breiden.”

In Rotterdam schenkt Heilige Boontjes de beste koffie

De beste koffie voor thuis

De Wildebras en De Bergkoning zijn de koffies die het meeste worden gekozen voor thuis. Dat is eigenlijk een combinatie van de pittigste (Wildebras) en de beste (Bergkoning) koffie. Het heeft er misschien ook mee te maken dat veel mensen thuis een volautomaat koffiemachine hebben waarvoor deze koffies erg geschikt zijn. Omdat jouw smaak uniek is kunnen we je niet zeggen welke van onze koffies perfect is voor jou. 

Verantwoorde, goede koffie voor op kantoor

Met elkaar maken we het verschil met iets alledaags; het drinken van Pure Africa koffie op kantoor. Door te investeren in microkredieten en de koffie direct in te kopen, zijn we in staat om positieve veranderingen in gang te zetten. Elke kop Pure Africa koffie is winst voor koffieboeren. Zoek je koffie en/of een machine voor op kantoor? We staan graag voor je klaar om je te voorzien van lekkere koffie. Inclusief een eerlijke keten, premium koffiebonen uit Afrika, een heldere prijs en geen langlopende contracten waar je aan vast zit. 

Wist je dat we van elke kilo verkochte koffie 1 euro investeren in microkredieten én we direct inkopen bij koffiecoöperaties? Geen extra schakels betekent meer marge en ook meer winst voor koffieboeren! Deze transparantie passen we ook graag toe in onze communicatie; je kunt rekenen op onze betrokkenheid en gedrevenheid om positieve veranderingen in gang te zetten. Met je collega’s wil je graag lekkere koffie drinken. Bij Pure Africa begrijpen we dat. Ben je op zoek naar goede koffie en een koffiemachine dan zit je bij Pure Africa goed. Wil je ook Pure Africa koffie op kantoor en jouw klanten voorzien van eerlijke koffie? We denken graag met je mee.

Een goede koffiemachine is het halve werk

Natuurlijk vormen goede koffiebonen een must, maar de juiste koffiemachine is ook onmisbaar om tot een heerlijk kopje koffie te komen. Welke koffiemachine je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid koffies die je gaat drinken. Hoeveel kopjes koffie drink je per dag? En zijn er andere mensen die ook gebruik gaan maken van deze koffiemachine? Wil je de koffiemachine thuis plaatsen of zal de koffiemachine op kantoor staan? Wil je luxe koffies schenken aan je klanten of heb je vooral een machine nodig die toegankelijk is? Ook het budget is bepalend voor de koffiemachine die je aanschaft. Daarnaast kun je overwegen om een koffiemachine te leasen. We informeren en inspireren je graag om tot de beste koffiemachine te komen en de verwachtingen van jouw volgende kopje koffie te overtreffen. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze koffiekarakters? Geniet vandaag nog van eerlijke koffie en maak microkredieten bereikbaar voor Afrikaanse koffieboeren. We zetten ons in voor een betere prijs voor koffieboeren waardoor we met elkaar de kwaliteit van koffie kunnen optimaliseren. We geloven in de kracht van ondernemers en met Pure Africa maken we positieve impact. 

Daarom komt de beste koffie uit Afrika

Het is meer dan smaak alleen. Wij hebben als doel om al onze koffies direct in te kopen bij koffieboeren en een eerlijke handelsrelatie met hen op te bouwen. Tegelijkertijd willen we met microkredieten investeren in de lokale economie en koffieplantages. Zo bouwen we samen aan een toekomst voor goede koffie. 

En ja, dat de oorsprong van koffie in Afrika ligt en je er een heel divers palet aan smaken kunt ontdekken draagt er ook aan bij dat de beste koffies uit Afrika komen.