Skip to main content
FairtradeNieuws over koffieRwanda

Binnenkort verkrijgbaar: De Waaghals

By 21 november 2018februari 5th, 2021No Comments

In december verwachten we De Waaghals te ontvangen, klaar om te branden. Het is een direct trade koffie die we importeren van twee koffiecoöperaties uit Rwanda met een helemaal nieuwe manier van inkopen. We zijn met de coöperaties bij elkaar gaan zitten en hebben hen gevraagd wat de kostprijs van hun koffie is. Die komt uit op ongeveer €2,91. Daarvan worden de boeren betaald en de mensen die voor de coöperatie werken.

Lees hier het artikel dat De Volkskrant schreef over onze koffie

Eerlijke prijs

Wij willen een eerlijke prijs betalen voor de koffie. Met €2,91 hebben de boeren een inkomen, hoewel dat erg laag is. Wij betalen €4,28,  een winstmarge van €1,37, dat is 47%. De premie die we betalen is bedoeld om de boeren een beter inkomen te geven, maar ook de (veelal) vrouwen die voor de coöperatie werken en €0,88 per dag verdienen. Zo verdelen we het totaalbedrag van de verkoop van een kilo koffie beter tussen Nederland en Rwanda. Dit principe staat ook wel bekend als fairchain.

Koffie wordt gedroogd in de zon

Meer winst – minder schuld

Coöperaties zoals Juru, waar onze koffie vandaan komt, sluiten vaak een lening af bij een lokale bank. Deze wordt gebruikt als werkkapitaal om de oogst binnen te halen. Over zo’n lening betalen ze al snel 18% rente. Zonder lening kan de oogst niet worden binnengehaald. Desondanks is de lening een blok aan het been. Al het geld dat wordt verdiend gaat op aan rente. Bij het begin van de volgende oogst is er geen geld meer over.  Sterker nog, als de coöperatie geluk heeft dan zijn alle schulden afbetaald.

Door een premie bovenop de kostprijs te betalen moeten de coöperaties meer winst kunnen maken. Dit geld zullen zij investeren in de mensen en gebruiken als werkkapitaal voor de volgende oogst. Als de oogst uiteindelijk zonder lening binnengehaald kan worden dan levert dit een besparing van duizenden Euro’s op. Dit moet leiden tot een hoger inkomen.

Fairchain koffiebonen uit Rwanda

De Waaghals: een nieuwe manier van werken

Omdat deze manier van werken helemaal nieuw is hebben we onze nieuwe koffie De Waaghals gedoopt. In de komende jaren zal duidelijk worden of onze theorie in de praktijk klopt. Help mee met het experiment door zoveel mogelijk Waaghals koffie te drinken en volg wat de ontwikkelingen zijn.

Een eerlijke prijs voor koffie betalen kan alleen als je weet wat de kostprijs van de coöperatie is. Door samen te werken met alle partijen in de keten zorgen we ervoor dat iedereen een eerlijk deel verdiend en niet alleen de bedrijven aan het einde van de keten.

In december verwachten we De Waaghals te introduceren. Wees de eerste om hem te testen en pre-order de koffiebonen hier.

Microkrediet investering

Als je ons al kende dan weet je dat wij van iedere kilo koffie €1,- in microkrediet investeren. Dat blijven we natuurlijk gewoon doen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Dus van iedere kilo Waaghals die je drinkt investeer je ook nog een €1,- in microkredieten aan koffieboeren in Rwanda. Lees hier meer over microkredieten

Zo werken we toe naar ons doel om de eerlijkste koffie van Europa te verkopen.

Update

De Waaghals is nu verkrijgbaar. Bestel hem hier.