Skip to main content
FairtradeMicrokredietenOndernemen in Afrika

Carwash in Johannesburg

By 4 februari 2015maart 20th, 2015No Comments

In Orange Farm Township ten zuiden van Johannesburg gaat in de komende maanden een wasstraat voor personenauto’s open met behulp van een Pure Africa microkrediet. Steeds meer mensen in deze regio hebben de beschikking over een auto. Het is echt een statussymbool. Daarom ziet Lungile Khumalo kansen om zijn onderneming Farmton succesvol te maken. En hij kan het weten!

Vorig jaar hielp Lungile zijn zus Hazel om een carwash te starten in Kampton Park, een ander deel van Johannesburg. Hazel’s succes heeft Lungile ervan overtuigd om hetzelfde te doen in Orange Farm. Hij heeft een businessplan geschreven om een financiering te krijgen. Dit plan is deels gebaseerd op de ervaringen in Kampton Park en geeft daarom goede aanleiding om de investering te doen. Lungile wordt nu geholpen door zijn zus, die ook mee investeert in het bedrijf.

Het mooie aan de naam van het bedrijf, Farmton, is dat de inwoners van Orange Farm zullen weten dat de carwash wordt gerund door iemand uit hun eigen Township en niet door een rijke zakenman uit het luxe Johannesburg.

Schooluniformen

Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat scholing een van de belangrijkste factoren voor welvaartsgroei in een land is. Wij maken een duidelijke keuze voor microkredieten. Maar we verwachten dat hiermee de kans groter wordt dat kinderen van de ondernemers een betere opleiding krijgen. Een bijkomend voordeel dus.

Daarom vinden we het heel leuk om in het businessplan van Lungile te lezen dat hij 10% van de winst reserveert om schooluniformen voor kinderen te kopen. Zo helpen we niet alleen Lungile om als ondernemer aan het werk te gaan. Als hij succes heeft helpen we in de toekomst misschien wel honderden kinderen om in uniform naar school te gaan. Iets wat Lungilezelf niet kon. Als Lungile extra mensen nodig heeft voor zijn Carwash dan is het zijn bedoeling om ouders van schoolgaande kinderen aan te nemen.

Impact microkrediet

We doen een investering van €600,- in Lungile’s carwash bedrijf in Orange Farm. Met dit geld schaft hij stofzuigers, waterpompen en drogers aan. Na een jaar moet de investering terugbetaald zijn uit de omzet. Lungile betaalt geen rente over de investering. Na een jaar wordt het geld opnieuw gebruikt voor een microkredietfinanciering. Deze investering doen we in samenwerking met Stichting Kwasa en Stichting Babuyile.