Skip to main content
MicrokredietenOndernemen in Afrika

Case: de ambachtelijke schoenenfabriek

By 20 maart 2015No Comments

D-Shaker schoenen zijn binnenkort verkrijgbaar in Zuid-Afrika. De schoenenfabriek is de ondernemersdroom van Thapelo Dlamini. Hij heeft ons met zijn businessplan en de referentie van een leraar weten te overtuigen dat hij een succes gaat maken van D-Shaker.

Al sinds zijn jeugd is Thapelo ondernemer, druk bezig om geld te verdienen zodat hij zijn familie kan onderhouden. Nu wil hij het serieus aanpakken door een eigen schoenenfabriek te beginnen. Met de investering van Pure Africa koopt hij leer, lijm, zolen, veters en een naaimachine. De ontwerpen van de schoenen maakt hij zelf. De creativiteit heeft hij altijd al gehad, het ambacht heeft hij de afgelopen maanden geleerd door het volgen van de opleiding Fashion & Design.

De merknaam

Thapelo is, zoals veel jongeren in Zuid-Afrika, een enorme liefhebber van voetbal. Zijn hele jeugd is hij veel op het veld te vinden.

Thapelo aan het woord:
“From making shoes for my family came a dream of having my own brand called D-Shaker.  The name of the company is my name.  D stands for Dlamini which is my surname and shaker is for Shakes which is my nickname on the soccer field.  I see this brand moving far and becoming recognised as I want to move from using old material to quality so that it and sell to a different market than what I’ve been doing all along.”

Logisch dus dat voetbal terugkomt in zijn merknaam. Hoewel hij niet meer zo vaak op het veld staat als hij zou willen.

De investering

Om de eerste serie schoenen te maken heeft Thapelo €575,- nodig. Dat krediet heeft hij nu. Zijn doel is om de lening binnen een jaar terug te betalen en van de omzet weer nieuwe inkopen te doen. Als de lening is afbetaald kan hij van de winstmarge investeringen doen in een grotere afzet. 

Bij zijn eerste serie schoenen wil hij zich onderscheiden op gebied van prijs en design. De bedoeling is om met betaalbare kwaliteitsschoenen de interesse te wekken van de lokale winkels.