Skip to main content
MicrokredietenRwanda

Dag 2 | bezoek aan de Rutobwe sector

By 1 mei 2018februari 5th, 2021No Comments

Vandaag staat er een bezoek aan de sector Rutobwe op het programma. In deze regio hebben we onze eerste kredieten verstrekt in de samenwerking met CPF Ineza. De eerste boeren hebben inmiddels hun kredieten afgelost. Ik spreek ook een aantal boeren die net een lening verstrekt hebben gekregen. Wat een verschil tussen deze twee gebieden!

Rutobwe versus Mugina

Gisteren was ik in Mugina. Wat een verschil met Rutobwe! Hier zijn de wegen beter en zien de plantages er een stuk beter uit. Wat me bijvoorbeeld opvalt is dat je hier rijpe bessen aan de koffiestruiken ziet hangen. In Mugina zag je die bijna niet omdat ze groen al geplukt worden. Het formaat van de leningen en de omvang van de boerenbedrijven is hier ook groter.

Eerste bezoek

Als eerste bezoek ik Edisa. Zij is de vrouw van Mutemberezi. Hun lening lossen ze over twee maanden af. Ze vertelt dat de lening hen heeft geholpen om de oogst te verhogen. In de toekomst willen ze opnieuw lenen om hun land verder uit te breiden en de oogst verder te verhogen. Hierbij heeft het lage rentepercentage hen goed geholpen. Naast koffie willen ze ook meer andere gewassen gaan verbouwen zodat ze minder afhankelijk worden van de oogst van koffie. Die was dit jaar een stuk minder dan vorig jaar.

Microkrediet Mutemberezi in Rutobwe Rwanda

Probleemgeval: Josephine

Vorig jaar schreven we al over Josephine. Door een mislukte oogst had zij het moeilijk om de lening van €1.000,- af te lossen. Dit jaar is de oogst een stuk beter en gelukkig ligt ze op schema om op tijd de volledige lening af te lossen. Erg mooi om te horen! Maar er is ook een andere kant aan haar verhaal. Tijdens het interview kom ik erachter dat ze niet echt geïnvesteerd heeft in groei van de plantage. Ze heeft andere mensen ingehuurd om haar werk te doen. Verder wil ze meer investeren in het uitbreiden van haar plantage met gewassen die snel oogst geven om haar 10 kinderen te voeden. Het is natuurlijk mooi als de voeding van haar kinderen beter wordt, maar het levert geen duurzame economische groei op.

Bezoek aan Sholi

Omdat de dag vandaag een stuk efficiënter verloopt is er ook tijd om het washing station van Sholi te bezoeken. Met deze coöperatie werken we inmiddels een paar jaar samen. We hebben er koffie gekocht samen met Rabobank en deze verwerkt in de Sholi blend. Klanten van Rabobank en Pure Africa hebben van die koffie kunnen genieten waarvoor een eerlijke prijs is betaald.

Wat me meteen opvalt is dat het niveau ook dit jaar weer omhoog is gegaan. Er wordt ontzettend veel koffie verwerkt en de droogbedden liggen vol. Een van de dingen die ook beter gaan is dat de mensen die op het station werken meer zijn gaan verdienen dit jaar. Van €0,90 naar €1,- per dag.

Pure Africa importeert koffiebonen van Sholi uit Rwanda

50 km rijden en groot verschil in de oogst

Maandag waren we in Mugina. Hier vertelden de boeren unaniem dat de oogst dit jaar erg goed is. In Rutobwe is de situatie anders. Voor sommige boeren is de oogst dit jaar beter dan vorig jaar, maar de meeste boeren hebben een minder goede oogst dan vorig jaar.

Nieuwe kredieten

Toevallig zijn er net drie nieuwe kredieten van €1.000,- per lening verstrekt aan boeren in Rutobwe: Venuste, Jean en Fabien. Alledrie hebben ze een koffieplantage en deze willen ze uitbreiden. Een andere belangrijke motivatie is de aankoop van chemicaliën om de productiviteit van de plantage te verhogen. Over of het gebruik van chemicaliën goed of slecht is doen we maar geen uitspraken. Dit ligt erg gecompliceerd.

Wat me opvalt is dat twee van de drie boeren begin 30 zijn en erg ambitieus om te groeien. Dit soort ondernemers kunnen zorgen voor de schaalvergroting die nodig is. Teveel kleine plantages worden inefficiënt bewerkt. Aan hen de komende jaren de taak om te bewijzen dat ze echte ondernemers zijn!