Skip to main content
MicrokredietenOndernemen in AfrikaRwanda

Dag 3 | Muhanga en investering washing station

By 2 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

Vandaag bezoek ik slechts een microkrediet. De rest van de dag bestaat uit een aantal interessante andere ontmoetingen. We rijden eerst naar Muhanga (op Google maps Gitarama). Hier is de hoofdvestiging van CPF, ik ontmoet er Chantal. Zij is de manager van de bank. We bespreken de voortgang en ze laat me een plan zien met investeringen die de bank wil doen in de komende jaren. Rwanda is niet echt het land van de uitgewerkte plannen, dus het verrast me positief.

Koffie cooperatie heeft een plan nodig

Waar ze wel veel behoefte hebben aan een plan is de koffie coöperatie waar Chantal me later mee naar toe neemt na onze bespreking. Ik krijg een rondleiding van de president van de coöperatie. Hij lijkt meer bezig met zijn functie als belangrijke persoon dan dat hij bezig is een plan te maken waar ze naartoe willen als coöperatie.

Een groot coffee washing station in het zuiden van Rwanda

Pas aan het einde van mijn bezoek wordt me duidelijk dat de coöperatie met allerlei verschillende zaken tegelijkertijd bezig is. Zo hebben ze hun washing station dit jaar verhuurd om een opslagloods te kunnen bouwen. Hierdoor hebben ze zelf geen inkomsten uit de oogst van koffie. Tegelijkertijd willen ze land kopen aan de overkant van het dal om het washing station uit te breiden. En ze willen weten hoe je een coöperatie moet managen.

Wat me duidelijk wordt is dat ze een lening willen van €2.000,-. Waarvoor precies is niet helemaal duidelijk omdat het bestuur er verschillende ideeën over heeft. Daarom heb ik gevraagd cijfers op te sturen zodat we kunnen leren wat er omgaat in de coöperatie. Op basis daarvan gaan we verder kijken of het zinvol is een lening te verstrekken. Het lijkt me van belang dat er eerst een plan wordt ontwikkeld voor we kijken naar een investering.

de laagste kwaliteit koffie die voor lokaal gebruik is, gemiddeld lijkt de kwaliteit goed te zijn

Export

Er wordt hier momenteel nog geen koffie geëxporteerd. Alle koffie wordt geleverd aan een lokale handelaar die vervolgens de koffie exporteert. Voor de coöperatie zou het heel nuttig zijn als ze zelf kunnen gaan exporteren. De leden kunnen dan misschien wel anderhalf tot twee keer zoveel verdienen.

Pierre Polepole

Mijn enige bezoek vandaag is aan Pierre Polepole. Hij heeft een lening van €1.000,- gehad. Hij verbouwt verschillende gewassen maar is vooral actief in de teelt van bomen. Over een jaar lost hij zijn lening af en wil dan weer verder groeien. Aan het einde van het gesprek informeert hij ook nog even naar de exportmogelijkheden naar Nederland. Een echte ondernemer :)!

Wat me het meeste bij blijft van dit bezoek is dat Pierre vroeger moeite had om verzekering en scholing van zijn vier kinderen. Met het microkrediet is zijn inkomen gegroeid en heeft hij geen problemen om dit soort uitgaven te doen. Met een nieuwe lening verwacht hij dat zijn inkomen kan groeien van 400.000 naar 550.00 Franc.

 

Pierre heeft een microkrediet in AfrikaPierre op zijn plantage bijna midden in de stad

Ontmoeting met de chairman van de bank

Aan het einde van de middag heb ik een ontmoeting met de chairman van CPF Ineza. Hij is aangesteld om de belangrijke processen binnen de bank te begeleiden. We bespreken de voortgang van onze samenwerking die inmiddels al drie jaar loopt. De intentie van beide kanten is om de samenwerking nog lang voort te zetten. CPF heeft een plan ontwikkeld met verbeterpunten voor de komende jaren. Ze vragen al hun partners om te kijken waar zij een bijdrage kunnen leveren. Het vergroot de betrokkenheid bij de bank en is dus leuk om te doen.