Skip to main content
EthiopiëNieuws over koffie

De Ethiopische koffieceremonie

By 23 oktober 2014november 11th, 2014No Comments

Koffie komt van oorsprong uit de omgeving Kaffa in Ethiopië. Waar wij op kantoor een lekker kopje koffie drinken om ’s morgens wakker te worden of samen een deal te beklinken, gebruikten Ethiopiers vroeger ruwe koffiebonen om op te kauwen of ze vermengden gemalen koffie met dierlijke vetten. Van deze substantie werden ballen gekneed die tijdens het jagen of reizen werden gegeten als energiebron. Het vruchtvlees werd gebruikt om wijn van te maken. Pas later werd ontdekt dat het roosteren van koffiebonen zorgt voor de heerlijke substantie koffie! Die eeuwen van ontwikkeling en cultivatie hebben onder andere geleid tot het ontstaan van de Ethiopische koffieceremonie.

Buna (koffie) is nog steeds de nationale drank van Ethiopië. Waar in Nederland enkele jaren geleden de latte macchiato in opkomst is geraakt, wordt deze in Ethiopië al vele jaren gedronken. In elke straat zijn kleine koffiebarretjes te vinden en bij elke winkel worden ruwe of geroosterde koffiebonen verkocht.

Coffee to go?

Koffiedrinken is een barretje is prima maar een ‘’coffee to go’’ is voor Ethiopiers een belediging. Voor koffiedrinken maak je tijd! Het is een sociaal en cultureel proces met ceremoniële waarde. Koffiedrinken omvat veel meer dan alleen het slurpen aan een kopje koffie.

Wanneer je thuis bij een gezin wordt uitgenodigd voor een koffieceremonie is de vloer bedekt met gras en bloemen. De vrouw des huizes is gekleed in een traditioneel wit gewaad en zit op een Bermuche (traditioneel krukje). De rouwe koffiebonen worden in een pannetje op houtvuur geroosterd. Wanneer de koffiebonen kleur krijgen loopt de gastvrouw langs alle gasten om de heerlijke geur van de koffie te laten ruiken. Vaak gebeurt dit met ondersteuning van wierook. Na het roosteren worden de bonen vermalen met een vijzel en toegevoegd aan het kokende water in de jebena (koffiepotje van klei).

Popcorn

Gezamenlijk drinken de gasten niet één kopje koffie maar drie. Het eerste kopje koffie (awol) is super sterk, het tweede kopje (tona) is heerlijk en het derde kopje koffie (baraka) is een slap aftreksel en niet te drinken. Waar in Nederland koffie vaak gecombineerd wordt met lekkere koekjes of chocolade krijgen de gasten in Ethiopië popcorn en gekruid brood. De ambachtelijke koffieceremonie kan in totaal wel twee uren duren. Het vroegtijdig verlaten van de koffieceremonie is er niet bij en wordt als een belediging ervaren.

Pure Africa heeft verschillende contacten binnen de Ethiopische samenleving in Nederland. Wilt u ook eens kennismaken met deze traditionele ceremonie en op ambachtelijke wijze koffie proeven, neem dan gerust contact op