Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Dukunde Kawa | Koffieboeren | €6.000,-

By 31 maart 2020No Comments

Begin 2019 kregen we een aanvraag binnen voor een groep boeren. De groep bestaat uit 29 leden waarvan 22 boeren een bedrag wilden lenen van €6.000,-. Ze wilden dit microkrediet gebruiken om samen nieuwe koffiebomen te planten, fertiliser te kopen en een agronoom in the huren.

Twee kanten van de medaille

Over groepsleningen bestaan verschillende meningen. Soms wordt gedacht dat individuen zich binnen een groep minder verantwoordelijk voelen. Terwijl het idee van een groepslening juist is sociale druk te creëeren om af te lossen. Je wilt niet dat je buren blijven zitten met jouw schuld omdat jij niet aan je aflossingsverplichting voldoet.

Dukunde Kawa

Koffieplantage

We hebben de koffieplantages van deze boeren inmiddels twee keer bezocht. Een keer kregen we samples mee om te testen. Ze willen graag koffie aan ons leveren omdat export altijd een betere prijs oplevert dan verkoop op de lokale markt. Er moet nog veel gebeuren voor deze coöperatie klaar is om koffie te exporteren. De kwaliteit is nog niet goed genoeg. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als we met dit eerste microkrediet een stap op weg naar export hebben gemaakt. 

Verbetering oogst met lening

Volgens de loan officers van de bank vertellen veel boeren dat hun oogst is toegenomen door de lening. Simpelweg door meer bomen te planten, maar ook door nieuwe technieken en fertilisers waardoor de bomen een grotere oogst geven. Door een koffieboom op een goede manier te verzorgen gedurende het groeiseizoen kan de opbrengst van een boom groeien van bijvoorbeeld 3 naar 5 kilo bessen per boom. Stel dat je dit met 300 bomen voor elkaar krijgt dan gaat je inkomen in Rwanda met €120,- omhoog. Dat zijn al snel twee maandsalarissen. 

Terugbetaling lening

Met het afbetalen van de lening hebben de boeren weinig problemen. Ze hebben nog geen termijnen gemist. Eind 2019 was iets meer dan eenderde van de lening afgelost. De kans is groot dat de rest wordt afgelost na het oogstseizoen dat tot juli loopt. Met deze lening hebben de boeren tot nu toe zo’n €800,- aan rentebetalingen bespaard omdat ze €270,- rente hebben betaald in plaats van de gebruikelijke €1.080,-.  

Meer weten? Lees hier ook het verhaal van Augustin Sindambiwe