Skip to main content
Burundi

Eerste koffiereis Burundi

By 2 augustus 2019No Comments

De afgelopen dagen ben ik in Burundi geweest. Het doel van mijn reis was om koffie coöperaties te vinden waarmee we op de lange termijn kunnen samenwerken. Na het oversteken van de grens tussen Rwanda en Burundi rijd je meteen een van de beste koffieregio’s van Burundi binnen.

Dit is het gebied tussen de steden Kayanza en Ngozi in Burundi en Butare in Rwanda. Vanuit Rwanda rijdt je in Burundi een compleet ander land binnen. De strakke organisatie die je in Rwanda ziet is in Burundi compleet weg. Een heel ander land.

De koffie wordt gebrand om te testen

Hoogte

Een belangrijke voorwaarde voor koffie is dat de bessen op hoogte groeien. Hoe hoger koffiebessen groeien, des te groter is de kans dat de kwaliteit goed is. De grensstreek tussen Rwanda en Burundi heeft veel hoge heuvels. De washing stations waar de koffie wordt verwerkt liggen soms al op 1.800 meter. De koffie groeit op hoogtes tot boven 2.100 meter. 

Grootste koffie coöperatie van Burundi

Het eerste bezoek was aan de koffiecoöperatie UBWIZABWIKAWA, slechts vijf minuten rijden vanaf de grens. Het is een grote coöperatie met 1.015 leden. Ze hebben 1.000 ton koffiebessen geoogst in 2019. Dit staat gelijk aan ongeveer 90.000 kilo geroosterde koffie.

De kwaliteit van de koffie van UBWIZABWIKAWA hebben we in Nederland al kunnen testen. De smaak is veelbelovend en de koffie van erg goede kwaliteit. 

In totaal zijn er 33 coöperaties van koffieboeren aangesloten bij COCOCA. De coöperatie biedt de boeren de mogelijkheid om hun koffie op een grotere markt aan te bieden en bij internationale kopers onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaren heeft de coöperatie zelfs zijn eigen machines gekocht voor de verwerking van de koffiebonen. Hier kunnen ook andere coöperaties terecht voor de verwerking van hun koffie.

Kleine koffie coöperatie, echte ondernemers

Na de grote schaal van COCOCA was het tijd voor meer direct contact met koffieboeren en lokale handelaren. Er was een mooi programma georganiseerd door een coöperatie die ook vlakbij de grens zit. Zij zijn zelfstandig en moeten dus andere manieren zien te vinden om koffie te exporteren. Ik ben hier gekomen via een contact in Antwerpen die de lokale koffieboeren graag wil helpen om hun koffie tegen een goede prijs te verkopen. 

Door de kleinere schaal is het makkelijker om te bespreken welke moeilijkheden er zijn bij export en het telen van de koffie. Door een gebrek aan geld kunnen de boeren in deze droge zomermaanden niet investeren in hun plantages. Daardoor kan de kwaliteit van de oogst voor volgend jaar worden beïnvloed. 
Het maandinkomen van de boeren van deze coöperatie hebben we samen berekend en komt op €36,-. Sommige boeren hebben wat extra inkomsten uit andere gewassen waardoor het inkomen kan oplopen tot gemiddeld €42,-.

Deze koffie coöperatie regelt al z’n zaken zelf, dat maakt het moeilijker maar toont wel ondernemerschap

Nieuwe direct trade koffie uit Burundi?

We nemen samples mee en gaan de koffie testen. Daarna gaan we kijken of we de koffie in ons assortiment op kunnen nemen. Hiermee zouden we twee doelen tegelijkertijd kunnen bereiken: door direct in te kopen kunnen we een betere prijs voor de koffie betalen en door microkredieten te verstrekken kunnen we de kosten voor de boeren omlaag brengen. We proberen De Vurige Krijger de volgende direct trade koffie te maken. De eerste stappen zijn gezet!