Skip to main content
Burundi

Even iets anders dan koffie: Burundi

By 20 april 2015juli 30th, 2015No Comments

De afgelopen weken zijn de spanningen in Burundi flink opgelopen. In mei en juni zijn er parlements- en presidentsverkiezingen. Veel mensen vluchten van Burundi naar Rwanda nu het erop lijkt dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen. Het gevolg daarvan is waarschijnlijk rellen en maandenlange onrust in het land. Verkiezingen leiden in Burundi altijd tot onrust, in het beste geval blijft het bij een roerige tijd voor het land.

Oppositieleiders verdwenen

Het is nooit echt rustig geweest in Burundi sinds de huidige democratie tien jaar geleden werd gevestigd. De democratie is het resultaat van onderhandelingen in Tanzania na een dertien jaar durende burgeroorlog. Sindsdien is Pierre Nkurunziza president van het land. In de grondwet staat dat een president maximaal twee termijnen mag regeren. Nkurunziza lijkt nu een derde termijn te ambiëren. In aanloop naar de verkiezingen zijn oppositieleiders verdwenen of opgesloten waardoor de oppositie flink is verzwakt.

Pierre Nkurunziza, president van koffieland Burunid

Pierre Nkurunziza, president van koffieland Burunid

Vluchten naar Rwanda

Begin april vluchtten volgens berichten ongeveer 600 inwoners van Burundi naar Rwanda. Half april staat dit aantal al op 6.000. Burgers zijn vooral bang voor de Imbonerakure, een jongerenmilitie die de regering steunt. Volgens getuigen trekken zij door het land om oppositieleden te intimideren. Grof geweld wordt hierbij niet geschuwd.

Tegenstand voor de president

Maar de president heeft niet alleen tegenstand van de oppositie partijen in het parlement. Ook vanuit zijn eigen partij klinken geluiden dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar mag stellen. De Katholieke Kerk, die zo’n 80% van de bevolking vertegenwoordigd heeft zich ook uitgesproken tegen herverkiezing.

De druk op de president neemt toe. Ondertussen heeft hij zich nog niet uitgelaten over een derde termijn. Nkurunziza heeft alleen gezegd dat de verkiezingen rustig zullen verlopen.

Koffiereis naar Rwanda en Burundi

In juni reizen we naar Rwanda en Burundi. We gaan daar koffieplantages bezoeken en in gesprek met potentiële partners voor microkredieten. De kans dat we ook Burundi kunnen bezoeken wordt intussen steeds kleiner. Het is te hopen dat het land niet opnieuw een lange periode van instabiliteit tegemoet gaat.