Skip to main content
Koffiekennis

From bean to cup: 3. wassen en drogen

By 4 november 2015maart 5th, 2016No Comments

Het wassen en drogen van koffiebonen

Een belangrijk onderdeel van het proces om een koffie van goede kwaliteit te produceren is het wassen en drogen van de bonen. Er zijn twee methoden om dit te doen: dry en wet processing. Daarna begint het drogen van de bonen, een delicaat proces dat met grote precisie moet worden uitgevoerd.

Droog verwerken van de koffiebonen

De aloude methode om koffiebonen te verwerken is de droge methode. Hierbij worden de bonen van de bes ontdaan en vervolgens te drogen gelegd op een kleed. De bonen drogen in de zon. Tijdens de heetste uren van de dag worden de bonen afgedekt en zo beschermd tegen de felle zon. Ook als het regent worden de bonen afgedekt.

De ideale vochtigheidsgraad van een koffieboon is 11%. Met de droge methode is het bijna onmogelijk om het vochtpercentage goed te krijgen. Vooral omdat het de boeren ontbreekt aan apparatuur om de vochtigheidsgraad te meten. Deze droogmethode wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de lokale markt. De kwaliteit is vaak te slecht voor export.

Nat verwerken van de koffiebonen

De meest gebruikte methode is het nat verwerken van de koffiebonen. De bonen worden in een verwerker gegooid om het velletje van de koffiebes te verwijderen. Daarna wordt er geselecteerd op kwaliteit. Dit gebeurt door de bonen door een soort glijbaan met water te leiden. De lichte bonen zijn minder rijp en drijven naar boven. De zwaardere bonen zijn de beste van deze oogst.

Na de glijbaan belanden de bonen in een fermentatietank, een groot bad waar de bonen tussen 12 en 50 uur doorbrengen. Tijdens dit proces wordt een schil van de bonen losgeweekt. Op de foto’s hieronder zie je hoe bonen nat verwerkt worden.

Het drogen van de koffie

Nadat het fermentatieproces is voltooid wordt koffie te drogen gelegd. Dit gebeurt op lange bedden. De koffie wordt door medewerkers van het washing station verspreid over de bedden en regelmatig geschud. Zo droogt de koffie langzaam totdat het vochtpercentage van 11% is bereikt. Gedroogde koffie heet parchment koffie. Het wordt verpakt in grote zakken en dan vervoerd richting een exportcentrum.