Skip to main content
Koffiekennis

From bean to cup: 4. droge verwerking

By 20 november 2015april 15th, 2016No Comments

Groene koffiebonen

In dit stadium van de verwerking van koffiebonen ontstaan de groene koffiebonen. Dit is de koffie die wordt geëxporteerd en in het land van consumptie wordt gebrand. Vaak gebeurt dit machinaal.

Verwijderen van de schil

Nadat de koffiebonen in de zon zijn gedroogd begint het laatste deel van de verwerking in het land waar koffie groeit: de droge verwerking. In dit stadium verwijdert een machine de schil van de bonen. Wat je daarna overhoudt is een groene koffieboon. Soms worden de bonen daarna ‘gepolijst’. Dan worden de laatste vliesjes van de bonen geschraapt zodat je een perfect ogende groene boon krijgt. Voor het oog een mooie toevoeging, voor de kwaliteit maakt het niets uit.

Deze koffie is klaar om te worden gebrand tot verse koffie.

Grading van de groene koffie

Tijdens dit proces wordt er opnieuw een kwaliteitslabel aan de koffiebonen gegeven. De zwaarste bonen zijn van de beste kwaliteit. Zo worden ze gescheiden in verschillende categorieën. Daarna vindt er nog een check plaats om de koffiebonen die er niet goed uitzien eruit te filteren. Dit is intensief handwerk. Een aantal defecte bonen in een zak kunnen de smaak van de hele zak verpesten. Je krijgt dan bijvoorbeeld een heel bittere smaak. Dat zou zonde zijn omdat de kwaliteit over het algemeen wel goed is.

Daarna worden de bonen geëxporteerd. op dit proces gaan we in het volgende hoofdstuk dieper in.