Skip to main content
Koffiekennis

From bean to cup: 5. Transport koffiebonen

By 24 november 2015april 12th, 2016No Comments

Vervoer van koffiebonen

Als de koffie gedroogd is worden de bonen opgeslagen in warehouses. Het is dan wachten op het transport van de koffiebonen. Meestal is de koffie al verkocht als de balen in de warehouses liggen. De kwaliteit wordt gecontroleerd en alle documenten worden gereed gemaakt. In het ene land is dit een stuk eenvoudiger dan in het andere.

 

Condities tijdens het transport

Het is belangrijk voor de koffiebonen dat de omstandigheden tijdens het transport juist zijn. Koffie is goed bestand tegen wisselingen in temperatuur. De bonen mogen niet bevriezen en niet te dicht bij de motor liggen. Te veel warmte is slecht voor de koffiebonen. Ze kunnen daardoor aan kwaliteit verliezen. Het is belangrijk om de container met daarin de bonen benedendeks te plaatsen. Dit voorkomt dat de koffie wordt blootgesteld aan grote verschillen in temperatuur.

Belangrijk is dat de container helemaal droog is tijdens het laden. De bodem van de container wordt vaak schoongemaakt. De natte bodem moet gedroogd zijn voordat de koffie de container in gaat. Het is funest voor koffiebonen als de omgeving vochtig is.

 

Haven van Antwerpen

Veel koffie komt naar Europa via de haven van Antwerpen. In de warehouses van een van de grootste havens van Europa ligt gemiddeld zo’n 250.000 ton koffie opgeslagen. Goed voor ongeveer 27 miljard kopjes koffie. Iedere jutezak koffiebonen die binnenkomt in Antwerpen wordt gecontroleerd op kwaliteit.

 

Verder transport koffiebonen

Vanuit de haven worden de koffiebonen in Europa verkocht. Bij de traders in Antwerpen kan iedereen koffie inkopen. Er gaan grote aantallen balen tegelijk naar grote branders, maar soms ook één baal naar een brander die op zoek is naar een kleine oplage van een speciaal type koffie. Daarmee zijn we aangekomen bij het volgende proces van koffieboon tot koffiekop: het branden van koffiebonen.