Skip to main content
Verstrekte microkredieten

Gonzalve Rwagasana | Bananenplantage | €450,-

By 26 juni 2018oktober 25th, 2018No Comments

Met zo’n 1.000 bananenbomen op zijn plantage heeft Gonzalve een middelgrote bananenplantage. Hij wil nu zijn oogst gaan vergroten door uit te breiden met 30%. Met een krediet van zo’n €450,- wil hij 300 nieuwe bomen kopen. Het krediet is aangevraagd in oktober 2017 en Gonzalve heeft een maandinkomen van ongeveer RWF 35.000.

Update april 2018

Bij aankomst op de plantage van Gonzalve zijn we verbaasd. In zijn aanvraag voor een lening van €450,- staat dat hij €35,- per maand verdiend. Zelf vertelt hij ons nu dat dit eigenlijk €200,- tot €300,- per maand is. Gonzalve verbouwt cassave, bonen, avocado, sinaasappel, mango, bananen en koffie. Zijn plantage staat er heel erg netjes bij. Het lijkt erop dat het een goede oogst wordt. De omvang van zijn land is ongeveer 5 hectare. We hebben inmiddels wel geleerd deze cijfers met een korreltje zout te nemen. De schattingen zijn niet altijd even correct.

Goede en slechte oogst

Het heeft veel geregend. Dit blijkt wel uit het feit dat we sommige plantages niet kunnen bereiken. Voor de koffieoogst is dit heel goed geweest. De opbrengst is groot. Voor de bonen is het juist slecht. Die zijn te nat geworden. De sinaasappel opbrengst is dit jaar naar verwachting 50% hoger dan vorig jaar. Zo heeft het weer zijn effect op de verschillende gewassen. Dit op zich is al een bewijs dat diversificatie goed is. De overheid en CPF Ineza proberen boeren hier ook toe aan te zetten.

De sinaasappels doen het goed dit jaar

Kinderen naar de universiteit

Het boerenbedrijf heeft Gonzalve langzaam maar zeker uitgebreid. Door zijn gegroeide inkomen is hij in staat geweest een van zijn kinderen naar de universiteit te sturen.