Skip to main content
Koffiekennis

From bean to cup: 2. het oogstseizoen

By 26 oktober 2015maart 5th, 2016No Comments

Hoe koffie wordt geoogst

In de meeste landen is er één oogst per jaar. In sommige landen zijn het er twee. Ook verschilt het moment van oogsten per land. Zo loopt het seizoen in Ethiopië van november tot januari en begint het in Rwanda in maart. In dit artikel nemen we je mee langs de verschillende oogstseizoenen en de manieren waarop koffie wordt geoogst.

Verschillende oogstseizoenen wereldwijd

Op de interactieve kaart zie je een overzicht van de oogstseizoenen per land. Ieder land oogst op een ander moment. Het moment van oogsten is gekoppeld aan het regenseizoen. Na het regenseizoen is de bodem vruchtbaar en groeien de koffiebessen. Vervolgens is de oogst ruwweg opgedeeld in drie fases:

  • de eerste fase van de vroegrijpe bessen
  • de tweede fase waarin de kwaliteit het beste is
  • de derde fase waarin de bessen worden geoogst die laat rijp zijn

Over het algemeen zijn de koffiebessen die worden geoogst in de tweede fase van de beste kwaliteit. Ze hebben de tijd gehad om te groeien en maken volop gebruik van de vochtige, vruchtbare grond. De kwaliteit van jouw kop koffie is afhankelijk van een groot aantal factoren waaronder de regenval in het regenseizoen en de manier waarop de boer zijn land bewerkt.

Het plukken van de koffiebessen

Het oogsten van de rijpe koffiebessen gebeurt met de hand of machinaal. In bergachtige gebieden, waar de meeste Arabica groeit, doen boeren dit noodgedwongen handmatig. In vlakkere gebieden, bijvoorbeeld in Brazilië, wordt over het algemeen machinaal geplukt. Het oogstseizoen in Brazilië loopt van mei tot september.

Het is goedkoper om machinaal te plukken. Het nadeel is dat een machine alle bessen plukt en zo dus ook de niet rijpe bonen te vroeg oogst. Het gevolg is een lagere kwaliteit. In de bergachtige gebieden waar de Arabica koffieboon groeit is machinaal plukken praktisch onmogelijk. Zo dragen de omstandigheden er een steentje aan bij dat Arabica koffie van betere kwaliteit is dan Robusta koffie.

Koffiebonen die worden geplukt in het wild.

Deze vrouwen in Indonesië plukken koffiebonen in het wild. Vaak is dit een teken van een lage kwaliteit en een lage opbrengst. De uitzondering op de regel is onze Wildebras ;).