Skip to main content
Burundi

Import koffie uit Burundi onzeker

In mei hadden we koffieplantages in Burundi willen bezoeken waarmee we sinds vorig jaar in contact zijn. Het doel van de reis was om de oogst te beoordelen, de kwaliteit te testen en afspraken te maken over het kopen van groene koffie. Covid19 heeft dit verhinderd. Dit is vooral jammer omdat we nu waarschijnlijk geen koffie kunnen kopen van boeren in 2020 en ze daar een goede prijs voor betalen.

Kopen op afstand blijkt niet mogelijk

De laatste tijd is er veel aandacht voor de zin en onzin van zakelijke reizen. Een terechte discussie. Omdat we in Rwanda al jarenlange contacten hebben is het mogelijk om bij hen in te kopen. In Burundi blijkt dit anders te liggen. We hebben geprobeerd om via video calls en email te kijken of we dit jaar toch koffie kunnen kopen. Dat blijkt niet mogelijk te zijn. Vertrouwen is voor ons belangrijk en daarvoor moet je mensen toch in de ogen kunnen kijken.

Misschien in de zomer

Als het meezit en het vliegverkeer de komende tijd weer opstart proberen we in de loop van de zomer toch naar Burundi te gaan. Uiteraard alleen als Nederland en Burundi zakelijke reizen weer aanraden. Zo zouden we misschien met enige vertraging toch koffie kunnen inkopen in Burundi.