Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Janvier Mutangana | Tomatenboer | Koffieboer | €1.350,-

By 1 november 2018november 6th, 2018No Comments

Janvier heeft in 2016 zijn eerste lening afgesloten. Het totaalbedrag is €350,-. Dit geld heeft hij geïnvesteerd in het beschermen van zijn tomatenplantage, het inhuren van een agronomist en hij heeft nieuwe tomatenplanten gekocht. Verder heeft hij de lening gebruikt om nieuw land klaar te laten maken voor de verbouw van tomaten. Tenslotte heeft hij nieuwe materialen gekocht om het land te bewerken.

Update juni 2017

In juni 2017 heeft Janvier de lening afgelost. Ruim binnen de termijn van twee jaar die er staat voor het aflossen van de lening. De €350,- is afgelost en hij heeft in totaal €15,- rente betaald.

Update juli 2017

Nog voor het aflossen van de eerste lening heeft Janvier ingetekend voor een nieuwe lening. Naast een tomatenplantage heeft hij ook een koffieplantage. De plantage ligt in het dorp Kiyonza in de Kamonyi regio. Hij heeft er 1.500 koffiestruiken en wil met nog eens 1.000 uitbreiden. De bank benadrukt dat Janvier zeker in staat zal zijn de lening af te lossen. Hij staat bekend als een echte agri specialist. Ditmaal gaat het om een lening van €1.000,-. We hebben Janvier ook meerdere malen bezocht.

Update december 2017 Bij Janvier gaan we altijd graag langs. Hij is een goedlachse ondernemer met veel energie en altijd nieuwe ideeën. Het is twee uur rijden over hobbelige zandwegen. Bij Janvier krijg je altijd het gevoel dat zijn materieel beperkte middelen van bestaan hem en zijn gezin vooral gelukkiger maken. Met de nieuwe lening heeft hij bieten aangeplant. Op deze manier diversifieert hij zijn gewassen en wordt zijn inkomen zekerder. Zoals je zult weten wordt koffie bedreigd door klimaatverandering. Hierdoor is het voor boeren noodzakelijk om ook gewassen te telen die beter tegen veranderende weersomstandigheden bestand zijn. Het is natuurlijk voor iedere ondernemer verstandig om je risico’s te spreiden.

5 hectare grond en 10-25 medewerkers

Afhankelijk van het seizoen bewerken 10-25 man voor Janvier zijn 5 hectare land. Hij zorgt dus voor werkgelegenheid in het afgelegen gebied waar hij woont. Omdat hij een goede opleiding heeft gehad is hij in staat geweest zijn bedrijf planmatig op te bouwen. Janvier en zijn vrouw stellen zichzelf doelen en doen er dan alles aan die te halen voordat ze weer verder gaan. Zijn kennis zorgt er ook voor dat Janvier vaak wordt ingehuurd als consultant. Hij verbouwt ook bomen, rijst, groenten, aardappelen en bananen. Van verschillende types landbouw heeft hij dus verstand. Een van zijn dromen is om binnen nu en vijf jaar een auto te kunnen kopen zodat hij zijn eigen producten zelf naar de klanten kan brengen. Het rijbewijs is er al. Nu nog de auto.

Klompen

Wat de de volgende keer niet mogen vergeten zijn een goed stel klompen. Hier heeft hij speciaal om gevraagd sinds hij ze in miniatuurvorm heeft gezien :).