Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Jeanne Uwineza | mais & bonen| €1.200,-

By 16 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

De lening van Jeanne Uwineza is behoorlijk groot ten opzichte van de omvang haar inkomen. Zij heeft in november 2016 €1.200,- geleend. Haar maandelijkse inkomen bedraagt momenteel ongeveer €50,-. Eigenlijk verdient ze dus net genoeg om alleen maandelijks de aflossing te doen. De €6,- rente per maand is dus eigenlijk te veel. Jeanne geeft tijdens ons gesprek ook aan dat ze eigenlijk teveel heeft geleend.

Mais en bonen

De regio waar Jeanne haar plantage heeft is niet erg geschikt voor koffie. Dit is het gewas dat een boer in potentie het meeste oplevert. Ze verbouwt bonen en mais omdat die gewassen het meest geschikt zijn voor haar land. Dan heeft ze in 2018 ook nog eens pech met de oogst. Door de grote hoeveelheid regen is de oogst dit jaar niet goed. Vorig jaar was de oogst een stuk beter.

Plantage

Bij Pure Africa zijn we natuurlijk niet bepaald agrarische experts. Toch denk ik dat deze plantage van Jeanne er in verhouding met het grote aantal andere plantages dat ik heb gezien nogal rommelig uitziet. Het lijkt haar aan kennis te ontbreken om een goede oogst te realiseren. Dit zie je eigenlijk ook terug in haar inkomsten ten opzichte van de hoeveelheid land die ze bezit, namelijk 1 hectare.

Dit is een vraag die we nog eens aan de bank moeten stellen eigenlijk. Het lastige aan een geval als dit is dat we ons niet teveel willen mengen in de beslissingen die de bank neemt. Zeker omdat tot nu toe gebleken is dat de meeste ondernemers die de bank een lening heeft verstrekt het juist heel goed doen.