Skip to main content
Verstrekte microkredieten

Josephine Mukamana | Koffieboer | €2.000,-

By 12 september 2018oktober 25th, 2018No Comments
In maart 2016 deed Josephine een aanvraag voor een microkrediet. Zij heeft een koffieplantage ten westen van de hoofdstad Kigali. Naast het verbouwen van koffie hebben zij en haar man ook enkele koeien. Verder leven ze van het salaris van haar man. De familie van Josephine bestaat uit 6 personen. Ze heeft een aanvraag gedaan voor een lening van iets meer dan €1.000,-. Dit geld wil zij gebruiken om nieuwe koffiestruiken te kopen, een agronoom in te huren en mensen in te huren om op de plantage te werken. Deze mensen gaan de grond bewerken om te zorgen dat de bodem zo vruchtbaar mogelijk blijft.

Update augustus 2016

In augustus 2016 bezoekt Justus de plantage van Josephine. Ze heeft net een lening gekregen en maakt zich op voor het nieuwe seizoen. Alles ziet er goed uit. De investeringen zijn gedaan om de oogst te vergroten.

Update maart 2017

Ando brengt in maart 2017 een bezoek aan Josephine. De oogst is dan in volle gang. Maar voor Josephine ziet dit seizoen er niet goed uit. In de video hieronder legt ze uit waar dit door komt.

Update mei 2018

Het is de derde keer dat we Josephine bezoeken. Het goede nieuws is dat ze verwacht later dit jaar haar lening af te lossen. Begin 2018 had ze sowieso al €750,- van de €1.000,- afgelost. Maar het valt wel op dat er een probleem is met haar lening. Josephine verbouwt vijf gewassen en ze denkt ongeveer 100 bomen / planten te hebben. Als ik haar vraag waar ze geld in zou investeren dat ze verdiend heeft dan wil ze dit investeren in een nieuw gewas. Ze verbouwt dus vooral eten om haar tien kinderen te voeden. Het is natuurlijk belangrijk om kinderen te voeden en goed te eten, maar echt ondernemerschap kan ik in haar niet ontdekken. Het is een lastig dilemma. Aan de ene kant helpt onze lening haar om meer zekerheid te hebben van voedsel voor haar gezin. Aan de andere kant is Rwanda een voedselveilig land en lijkt zij niet over de capaciteiten te beschikken om haar bedrijf groter te laten groeien. De kans is groot dat ze niet erg efficiënt haar land bewerkt en de oogst dus niet optimaal is. Dit is een kwestie die ons bezig houdt en waar we ons de komende maanden een mening over proberen te vormen.

Oogst 2018 en vooruitzicht

Met de oogst in 2018 gaat het heel goed. In 2017 had Josephine een mislukte oogst, mede vanwege het weer. Ze heeft problemen gehad om haar lening af te betalen, maar dit wel heel netjes gedaan. Door haar investeringen in de plantage verwacht ze de komende jaren een hoger inkomen dan de €40,- die ze nu maandelijks verdiend. Lees hier meer over mijn dag in Rutobwe en onze microkredieten in Afrika

September 2018 | een nieuwe lening

Zo rond ons bezoek in mei heeft Josephine haar lening afgelost aan de bank. Ondanks onze vragen heeft de bank nu toch besloten een nieuwe lening te verstrekken. Toen we vroegen naar een motivatie om de lening te verstrekken kregen we niet echt een antwoord. Misschien is dit gewoon een interessante case om te volgen. Tot nu toe zijn we nog niet echt positief geweest over Josephine. Deze tweede lening kan mooi uitwijzen of we gelijk hadden of dat misschien toch blijkt dat Josephine gewoon een goede ondernemer is.

Uitbreiding koffieplantage

Josephine wil met de nieuwe lening haar koffieplantage uitbreiden. Ze gaat nieuwe struiken kopen, mest en ze zal er ook salarissen mee betalen van degenenen die voor haar werken op het land.