Skip to main content
BurundiKoffie inkoopNieuws over koffieRwanda

Koffie oogst 2020 in volle gang in Rwanda

By 16 april 2020No Comments

Rwanda kent één oogstseizoen per jaar. Het loopt van maart t/m juni. Het exacte begin hangt af van de hoeveelheid regen die er in de voorgaande zes maanden is gevallen. Door de grote hoeveelheden regen is de koffie oogst in 2020 al vroeg begonnen. In januari hingen de eerste rijpe koffiebessen al aan de bomen. Dat is veel vroeger dan normaal.

De oogst gaat door

Koffie is het belangrijkste exportproduct van veel Afrikaanse landen. Het is voor het inkomen van de vele kleine koffieboeren van groot belang dat de export van koffie doorgaat. Gelukkig is het goed mogelijk om koffie te oogsten terwijl je afstand van elkaar houdt. Ook bij de coffee washing stations, waar de geplukte bessen worden verwerkt, kunnen de werknemers goed afstand houden.

De koffie oogst 2020 binnenhalen met beschermingsmaatregelen
Koffie oogst 2020 gaat gewoon door

Grootste oogst in jaren

Het is nog een beetje vroeg, maar het lijkt erop dat de oogst dit jaar groot gaat worden. Koffie is gebaat bij veel regen. En dat is er gevallen. Voor sommige andere gewassen zoals bonen is dat juist minder gunstig. Toen we de plantages in januari 2020 bezochten kon je al zien dat de bessen groot en dus mooi volgroeid zijn. Dat is mooi te zien op de foto hieronder. Nu is het zaak dat de rijpe bessen op het juiste moment worden geplukt.

De voortekenen voor de koffieoogst in Rwanda waren goed in januari 2020.
Mooie volgroeide (nog onrijpe) koffiebessen in januari 2020

Weinig problemen verwacht bij de coöperaties

De reis die we hadden gepland om de inkoop te doen voor 2020 kan niet doorgaan. Begin mei wilden we naar Rwanda en Burundi om de coöperaties te bezoeken waarmee we samenwerken. Reizen is op dit moment bijna niet mogelijk. Ook binnen Rwanda en Burundi is het moeilijk om je te verplaatsen. Toch verwachten onze contacten bij de coöperaties dat dit weinig problemen op zal leveren voor de oogst. De mensen wonen vlakbij de plek waar ze werken en het transport van goederen is nog gewoon mogelijk.

Inkoop koffie oogst 2020 gaat door

Het is lastig dat we de coöperaties niet kunnen bezoeken. Dit maakt het kopen van de oogst wat onzekerder. Gelukkig kennen we onze partners goed en dat maakt het gemakkelijker om te kopen op basis van vertrouwen. Bovendien hadden we natuurlijk al een preview gehad van de oogst in januari.

In de komende weken besluiten we of we ook de koffie in Burundi gaan inkopen. Om dit goed te kunnen doen was een bezoek nog belangrijker om de details af te stemmen en het proces in kaart te brengen. Maar als we niet inkopen maken we ook geen impact. Impact maken met de koffie die we inkopen is voor ons belangrijk. Lees hier waarom we $5 per kilo betalen.

Koffie oogst 2020 in Rwanda
Op gepaste afstand in de rij om te ontsmetten

Nieuwe Waaghals in het najaar

De nieuwe zending Waaghals koffie verwachten we in het najaar. Dit is het derde jaar dat we koffie inkopen bij onze partners Juru en Sholi. Doordat we ze $5 per kilo betalen hebben ze een goede winstmarge. Die komt voor een groot deel ten goede aan de boeren en er wordt geïnvesteerd in de professionalisering van de coöperaties.

Momenteel zijn we druk bezig om Juru een plan te ontwikkelen naar een financieel gezonde situatie. Sholi is op dit gebied al een stuk verder, het is één van de best geleide coöperaties in Rwanda.