Skip to main content
Koffie inkoop

Waarom kiezen we voor koffie uit Burundi?

By 14 mei 2021mei 17th, 2021No Comments

Waarom kiezen we voor koffie uit Burundi?

Justus is recent teruggekomen van zijn reis naar Burundi. Onze koffies komen uit Rwanda, Ethiopië en Burundi. Naast direct trade uit Rwanda willen we in 2021 ook direct trade uit Burundi opzetten.  Er komen hele goede koffies uit Burundi met een wat pittiger karakter vanwege een lagere aciditeit. Er zijn veel koffies te vinden met nootachtige tonen en daar zijn we fan van! 

Koffie uit Burundi Pure Africa

Wist je dat Burundi…

In het midden van Afrika ligt? Het is een republiek met ongeveer 12 miljoen inwoners en Burundi ligt net onder de evenaar. De hoofdstad van Burundi is Bujumbura en daar wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. De stad ligt aan het indrukwekkende Tanganyika meer, dit is een van de oudste en diepste meren van de wereld. Er leven naar schatting 1.000 inheemse vissoorten. Qua oppervlakte is Burundi te vergelijken met Nederland en de inwoners spreken er Kirundi en Frans (een overblijfsel van de Belgische kolonisatie van het land). De Engelse taal wordt er steeds meer gesproken vanwege de internationale handel.

Koffie uit Burundi Pure Africa

Burundese koffie

De koffiesector in Burundi is volop in ontwikkeling en maakte de afgelopen tien jaar een flinke groei door. In de periode ervoor was het erg onrustig in Burundi waardoor de export van koffie nihil was. Sinds ongeveer tien jaar worden er weer Coffee Washing Stations gebouwd. Die zijn essentieel om koffie goed te kunnen verwerken. De kwaliteit van de koffie is zeer hoog. Alleen de kennis van koffie en het transport naar de havens in Tanzania en Kenya vormen een probleem. Door de aanhoudende instabiliteit in het land is het moeilijk om infrastructuur en kennis te verbeteren. Burundi is een veelbelovend koffieland, omdat je er exclusieve en bijzondere koffies kunt drinken. De koffie groeit op vulkanische gronden en kenmerkt zich door een vaak donkere en pittige koffiesmaak zonder bitter te worden. Als espresso zijn de koffies uit Burundi met hun pittige smaak dan ook zeer geschikt. 

Een eerlijke prijs betalen voor koffie 

De afgelopen jaren heeft de overheid in Burundi veel aandacht voor de koffiesector, omdat dit het grootste exportproduct van het land is. Coöperaties worden ondersteund om te professionaliseren en wij willen de koffieboeren motiveren en stimuleren om steeds betere kwaliteit te produceren door hen een goede prijs te betalen. De koffieboeren in Burundi kunnen bijna niet concurreren op de wereldmarkt, deels komt dit door een lagere productiviteit maar de belangrijkste reden is dat de wereldmarktprijs simpelweg te laag is om winst te kunnen maken. Door microkredieten te verstrekken kunnen de boeren op een toegankelijke manier in hun plantages investeren en hun oogst optimaliseren. 

Koffie uit Burundi Pure Africa

De Vurige Krijger uit Burundi

De Vurige Krijger groeit op vulkanische bodem. Daardoor is het typisch Afrikaans-bloemige in de koffie vermengd met noot- en spijsachtige tonen. Net als de andere koffies in ons assortiment, zul je in deze koffie weinig tot geen bitterheid proeven. We zochten een koffie met een diepe, donkere koffiesmaak en kwamen uit bij een koffie uit Burundi met zachte tonen van noten en spijs. De extra dikke cremalaag zorgt ervoor dat de smaak van de koffie goed behouden blijft. 

Proef onze koffie uit Burundi en maak het verschil!

Ontdek de Vurige Krijger uit Burundi en proef de nootachtige smaak. Van elke kilo koffie die je bij ons koopt, investeren wij €1,- in microkredieten. Dit zijn leningen die we verstrekken aan koffieboeren die vervolgens met het geld hun plantages kunnen verbeteren of uitbreiden. Uit onderzoek in samenwerking met Wageningen University blijkt dat koffieboeren met een Pure Africa microkrediet vaker kiezen voor duurzame investeringen in hun plantages. 

Geniet van eerlijke koffie uit Burundi en beleef de zachte tonen van noten en spijs!