Skip to main content
Ondernemen in AfrikaRwanda

Koffieboerin Berthilde Niyonsaba van Nova Coffee

By 17 september 2021januari 12th, 2022No Comments

Maak kennis met Berthilde Niyonsaba, zij is als koffieboer aangesloten bij het Nova Washing Station. Nova bevindt zich op 1482 meter hoogte in het district Gicumbi in Noord-Rwanda. Dit jaar kopen we 24.000 kilo bij koffiecoöperatie Nova voor onze vernieuwde Wildebras; een container vol! Wij geloven in een eerlijke keten en hardwerkende boeren verdienen een eerlijke prijs. Ontmoet koffieboerin Berthilde en lees meer over haar bedrijf. 

10.000 kg koffiebessen per jaar

Berthilde Niyonsaba is 40 jaar oud en ze heeft zes kinderen. Berthilde woont in de omgeving van Nova, waar zij ook is geboren. Haar eerste land kreeg zij van haar ouders en sindsdien heeft zij jaarlijks land bijgekocht om haar oogst én onderneming te laten groeien. Inmiddels heeft Berthilde 3000 (!) koffiestruiken en verbouwt zij ook aardappelen, uien, bonen en mais. Boeren hebben steeds vaker verschillende gewassen (combinatieteelt) om verschillende inkomstenbronnen te creëren gedurende het jaar, hun risico’s te spreiden en om zelfvoorzienend te leven. Op haar land produceert Berthilde gemiddeld zo’n 10.000 kg koffiebessen per jaar. Met 3000 struiken (en 5-10 kg per struik) kun je veel meer produceren. Dit jaar viel de oogst erg tegen door droogte die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door klimaatverandering.

De adviezen van een agronoom kan Berthilde gebruiken om haar oogst te vergroten en tegelijk de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Zij kan haar oogst vergroten door best practices toe te passen. Met het advieswerk dat ze doen zijn agronomen erg waardevol voor koffieboeren. Daarom stimuleren we de inzet van agronomen in onze samenwerking met koffiecoöperaties.

Het oogstseizoen

In de periode van maart tot en met juni worden de koffiebessen geoogst. Berthilde heeft 10 mensen in vaste dienst en tijdens het oogstseizoen huurt ze nog eens 70 extra mensen in om samen de oogst binnen te halen. Het plukken van de koffiebessen is intensief; elke dag zoeken de werknemers de rijpe, rode bessen tussen de groene bessen. Één voor één worden de rijpe bessen met de hand geplukt. Het bedrijf van Berthilde groeit snel en daardoor is ze naast boerin ook werkgever voor veel inwoners uit het dorp. Ook de komende jaren wil Berthilde proberen om haar land uit te breiden. 

Onze missie

Veel koffie wordt nog verhandeld onder de kostprijs. De koffiebonen voor De Wildebras en De Waaghals kopen wij direct in bij de coöperaties (waaronder Nova in Rwanda) voor een eerlijke prijs en we houden op deze manier controle over de hele keten. Daardoor weet je zeker dat de opbrengst van onze koffie uiteindelijk bij de boer terecht komt. Wij hebben een duidelijke missie: door een goede prijs te betalen voor koffie zorgen we voor gelijkheid in de keten. Elke samenwerking draagt hieraan bij. Wij kennen de boeren persoonlijk en betalen een eerlijke prijs voor goede koffie. We maken deals met hun coöperaties en banken. Zo creëren wij waarde op de plek waar het nodig is en kunnen we veel beter controleren of de opbrengst bij de hardwerkende boer terechtkomt.