Skip to main content
Rwanda

Reisverslag Rwanda deel 2

By 6 juni 2015No Comments

Van koffie wordt vaak gedacht dat het uit Zuid-Amerika komt. Dat de beste koffie eigenlijk uit Afrika komt weten onze klanten inmiddels. Een ander product waarvan mensen niet verwachten dat het in Afrika groeit is thee. In het noorden van Rwanda, in de buurt van het dorp Kinihara ligt de Sorwathe Tea Factory. Onze chauffeur denkt dat het om een andere theefabriek gaat en rijdt daarom eerst een uur te ver naar het noorden. Na 4,5 uur in de auto komen we uiteindelijk aan bij de fabriek.

De theefabriek

We hebben hier een afspraak gemaakt met Rohith, de general manager. Ons doel is om zicht te krijgen op het productieproces van thee. Dat is goed gelukt! We hebben een rondleiding gekregen door de fabriek en gezien hoe de thee verwerkt wordt totdat het uiteindelijk de thee is die in onze theezakjes zit of de verse theebladeren die steeds populairder worden in Nederland.

De rest van de dag brengen we in de auto door. Via de avondspits van Kigali rijden we naar Kayonze in het oosten. Hier hebben we een eco lodge geboekt om te slapen. Na de stad lijkt een nacht rustig slapen ons wel lekker. Het blijkt alleen dat onze kamer precies aan de doorgaande weg naar Tanzania ligt waar net nu een groot aantal vrachtwagens langs komt.

Bezoek aan de theefabriek Sorwathe in Noord Rwanda

Juru koffiecoöperatie

Op een parkeerterrein in Kayonza ontmoeten we Leonard. Hij heeft het initiatief genomen tot het vormen van de Juru koffie coöperatie. Samen met hem bezoeken we een locatie waar de koffie wordt gewassen. Hier zien we hoe de koffie uit de bes wordt geperst en vervolgens wordt gewassen. Nadat de schil van de koffieboon schoon is wordt deze te drogen gelegd in de zon. Het drogingsproces vindt vooral tussen 8 en 11 ’s ochtends plaats, daarna wordt het te warm. Bij dit washing station zijn 131 boeren aangesloten.

Daarna rijden we de indrukwekkende heuvels in, naar de plantages. Op deze plantage werken 46 boeren, die allemaal een eigen stuk land hebben. Zij krijgen een vaste prijs van ongeveer € 0,30 per Kg als ze de koffie geplukt hebben en naar het washing station brengen. Als de coöperatie de koffie tegen goede prijzen verkoopt krijgen de boeren aan het einde van het jaar een winstuitkering gebaseerd op de omvang van hun plantage.

`

Het koffie washing station van de Juru cooperation

We hebben een goede klik met Leonard. Hij vertelt dat hij vroeger zijn ouders geld gaf om in hun levensonderhoud te voorzien maar niets zag veranderen in hun situatie. Geld geven helpt dus niet. Hij is toen gaan nadenken hoe hij mensen echt uit de armoede kan helpen. Dit heeft ertoe geleid dat hij de coöperatie is begonnen en nu probeert om de omvang van de plantages te laten groeien. Ook hij onderschrijft: ondernemerschap zorgt ervoor dat mensen uit de armoede kunnen groeien. Microkredieten zijn hiervoor een goed oplossing!

De samples worden ons toegestuurd. Als we terug zijn in Nederland gaan we de koffie testen.