Skip to main content
Koffie op kantoorRwanda

Lancering – De Idealist maakt de cirkel rond

By 29 mei 2021augustus 2nd, 2022No Comments

We zijn trots dat we de lancering van ‘De Idealist’ met je kunnen delen! We hebben de handen ineengeslagen met Koffiebranderij Koffielust en MAAS voor een traceerbare, transparante, sociale en écht eerlijke koffie.

Investeren in de toekomst van boeren en gedetineerden

De Idealist koffie wordt exclusief door MAAS aangeboden aan bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en hoge scholen in de Nederlandse markt. MAAS zorgt voor serieuze, duurzame impact in Nederland. Door haar netwerk en schaal, kan Pure Africa meer boeren versterken in Rwanda en kan Koffiebranderij Koffielust meer gedetineerden ondersteunen bij een gezonde terugkeer in onze maatschappij.

Een duurzame relatie

In Rwanda worden boeren vaak gedwongen om hun koffie te verkopen tegen een lage prijs, omdat zij geen toegang hebben tot de markt. Met Pure Africa betalen we een eerlijke prijs. We kopen de koffie rechtstreeks in bij boerencoöperaties Sholi en Juru en betalen daarbij een extra premie. Voor 1 kilo groene koffie betalen we € 2,99. Daar bovenop betalen we voor elke kilo groene koffiebonen €1,60 extra premie en dus ontvangen boeren € 4,59 per kilo groene koffie van ons. Dat is meer dan twee keer de wereldmarktprijs van €2,20 per kilogram (in mei, 2021)! De extra premie gebruikt de coöperatie voor een tweede betaling aan de koffieboeren, trainingsprogramma’s, het onderhouden van het koffieverwerkingsstation, sociale projecten in de community zoals zorgverzekeringen, het inhuren van landbouwdeskundigen of het aanplanten van schaduwplanten op de plantages. We bouwen aan een duurzame relatie met de koffieboeren in Rwanda.

De prijs die wij betalen versus de wereldmarktprijs

Naast een verdubbeling van de wereldmarktprijs voor de inkoop van groene bonen, investeren we vanuit de Pure Africa Foundation in microkredieten per kilo gebrande koffie. De boeren ontvangen een lening tegen een laag rentepercentage om zelf kleine investeringen te doen, zoals het ontwikkelen van hun grond.

Koffiebranderij Koffielust biedt kansen voor gedetineerden

De groene koffiebonen van De Idealist worden getransporteerd naar Koffiebranderij Koffielust in de gevangenis van Veenhuizen. Daar wordt De Idealist koffie gebrand in de bajes met de inzet van gedetineerden. Hierdoor worden zij ‘fit-voor-werk’ en krijgen zij betere re-integratie kansen na hun detentie. Dit zorgt ervoor dat de koffie niet alleen een betere toekomst biedt voor mensen in Rwanda, maar ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier in Nederland.

Een volmaakt eerlijke koffie. Die bestaat. Dat is de koffie van De Idealist.