Skip to main content
Microkredieten

Lancering mobile banking in Rwanda

By 9 november 2022No Comments

Vorige week was Justus in Rwanda bij de lancering van het mobile banking platform van CPF Ineza, de bank waarmee we samenwerken om microkredieten te verstrekken. Op woensdag was er een event in Mugina, één van de regio’s waar CPF microkredieten verstrekt. En op vrijdag was de officiële lancering met alle partners. Dit event vond plaats bij koffiecoöperatie Sholi. Extra leuk omdat veel boeren van Sholi een CPF microkrediet hebben. De koffie van Sholi zit in onze Waaghals blend. 

Hoe werkt mobile banking eigenlijk in Rwanda?

Het is in Nederland normaal om met je smartphone geld over te maken of je mobiel als pinpas te gebruiken op een terras. In Rwanda hebben veel mensen geen smartphone. Betalen via een app werkt daardoor niet goed. 

Daarom wordt er betaald via een systeem dat werkt met sms. Je kunt met een sms geld overmaken van je bankrekening naar een andere persoon of je rente aan de bank betalen. Zo kun je ook geld storten of opnemen. Dit doe je bij een mobile money punt die je in elk klein dorp hebt. Het is gewoon iemand die op een motor rondrijdt en zijn diensten dus letterlijk mobiel aanbiedt. Je kunt geld storten en opnemen. 

Boeren staan in de rij om zich aan te melden voor mobile banking

De voordelen van mobile banking voor de boer

Voor de introductie van mobile banking moesten boeren de rente op hun microkrediet betalen bij het bankkantoor. Sommige boeren lopen daarvoor twee uur heen en twee uur terug. Door de rente mobiel te betalen kunnen ze zich de trip besparen en die tijd op hun koffieplantage werken. 

Het tweede voordeel is veiligheid. Momenteel hebben we met 1 van de 200 uitstaande leningen een probleem omdat het geld dat was bedoeld voor aflossing is gestolen uit het huis van een boer. Door minder cash geld in huis te hebben nemen de risico’s op diefstal af. 

Het wordt ook gemakkelijker om geld te ontvangen en versturen naar familieleden. Het maakt niet meer uit waar in het land ze wonen. Zo neemt de financiële flexibiliteit toe. 

Voordelen voor de bank

Het is niet meer nodig om een fysiek filiaal in de omgeving van de boer te hebben. CPF kan nu leningen verstrekken op plaatsen die veel meer afgelegen zijn. Natuurlijk moet een loan officer van de bank de boer bezoeken om zijn/haar plan te bespreken. Maar de afstand is niet meer zo bepalend omdat de boer niet maandelijks naar het bankkantoor hoeft te gaan. 

Het beheren van een lening wordt voor de bank goedkoper. Zij hoeven minder cash ontvangsten te verwerken. De bedragen worden bijgeschreven op de rekening van de bank. Dit maakt het voor de bank nog gemakkelijker om met ons model van een lage rente op microkredieten te werken. 

Chantal, general manager van CPF, introduceert mobile banking

Doelstelling van de Rwandese overheid: 80% mobiel in 2027

Samen met CPF werken we mee aan het realiseren van de doelstelling van de Rwandese overheid om in 2027 80% van alle transacties mobiel te doen. De visie van de overheid is dat zij willen dat Rwandezen minder tijd kwijt zijn aan in de rij staan bij de bank. Hierdoor neemt de productiviteit toe. Tegelijkertijd neemt de veiligheid toe. 

Ongetwijfeld zal ook meespelen dat het in de toekomst gemakkelijker wordt om een bevolking die digitaal bankiert belasting te laten betalen. Er zal minder zwart gewerkt worden. Dit is ontzettend belangrijk voor een economie die nu nog grotendeels op hulpgeld draait. 

Het microkrediet fund van CPF is gegroeid naar €150.000

Met CPF Ineza hebben we een samenwerking die al sinds 2015 loopt. De eerste leningen in Rwanda verstrekten we samen met deze bank. Inmiddels zijn we samen gegroeid naar een leningportefeuille van €150.000,-. 

Doordat het geld van afgeloste leningen weer beschikbaar komt om opnieuw uit te lenen hebben we al meer dan €250.000,- aan leningen verstrekt. Voor elke €100.000,- die we uitlenen besparen we boeren zo’n €20.000,- rente per jaar. Zo kunnen zij veel beter ondernemen. De boer bepaalt zelf hoe zij haar geld investeert.   

CPF leent geld van ons tegen 0% rente. We hebben afgesproken dat zij maximaal 6% rente vragen aan hun klanten om de kosten te dekken. Er wordt vaak gezegd dat hogere rentepercentages nodig zijn om de risico’s te dekken. Wij denken juist dat de risico’s met de hoge rentepercentages oplopen. Tot nu toe hebben maar twee boeren hun lening niet kunnen terugbetalen. In beide gevallen was dit door uitzonderlijke omstandigheden. 

€500.000 in 2025

In 2025 willen we €500.000 hebben uitgeleend in Rwanda en Burundi. Samen met CPF Ineza werken we aan deze doelstelling. Ook de komende jaren zullen we intensief blijven samenwerken om deze doelstelling te behalen.