Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Laurent Musabyimana | Tomaten | €900,-

In mei 2017 hebben we een lening van €900,- verstrekt aan Laurent om zijn tomatenplantage uit te breiden. Hij heeft het geld geïnvesteerd in nieuwe planten, bestrijdingsmiddelen, advies van een agronoom en wat andere materialen voor de teelt. Laurent is 55 en heeft een gezin met zeven kinderen. Zijn maandelijkse inkomen ligt op ongeveer €20,-.

Koffie

Laurent zou graag koffie gaan verbouwen. De lening was te klein om land te kopen en koffiebomen te planten. Hiervoor heeft hij een grotere lening nodig, maar met zijn inkomen lukt dat niet. De 0.5 ha die hij bezit is te weinig om ook nog koffie op te gaan verbouwen. Aangezien koffie het grootste exportproduct is van Rwanda valt hiermee het meeste geld te verdienen.

Oogst

Het voordeel van tomaten is dat je ze maandelijks kunt oogsten. In 2017 en het begin van 2018 waren de oogsten niet goed, maar het ziet er nu goed uit. Hij heeft ervoor gezorgd dat hij betere toegang heeft tot water. Hij vertelt dat hij baalt van de oogst in 2017. Het was een droog jaar en hij had onvoldoende water om de tomaten te laten groeien.

Impact van de lening

Laurent vertelt dat de lening voor hem weinig voordeel heeft gehad. Zijn investering in tomaten was ongelukkig door de droge periodes. Zijn inkomen is er nauwelijks op vooruit gegaan. Met een nieuwe lening wil hij land kopen en koffie planten. Zijn verwachting is dat zijn inkomen dan groeit naar €200,- per maand tijdens het oogstseizoen. Dat zou een mooie verbetering zijn.

Het is natuurlijk jammer om te horen dat de lening voor Laurent niet positief heeft uitgepakt. Misschien kan een volgende lening wel impact hebben. Of misschien is hij gewoon niet genoeg ondernemer. Zijn verhaal is heel anders dan het dossier van bijvoorbeeld Janvier.

Lees hier het verslag van de hele dag in de omgeving van Runda waar Laurent woont