Skip to main content
Microkredieten

Majaribu investeert microkrediet van €293,-

In het noorden van Burundi, vlakbij de grens met Rwanda, zijn we op bezoek bij Majaribu. Hij is lid van de coöperatie van Dohorerabarimyi. Jaarlijks kopen we bij deze coöperatie 1 tot 2 containers koffie. Het is een belangrijke koffie voor onze Bergkoning blend. Ook wordt de koffie gebruikt voor onze Idealist blend in samenwerking met Maas en Koffielust voor klanten zoals DJI, Gemeente Zwolle en IBM.

Ondernemerschap stimuleren met microkredieten in Burundi

Bij Dohorerabarimyi hebben we inmiddels 82 leningen verstrekt. De eerste 30 zijn afgelost en momenteel lopen er nog 52 leningen. De gemiddelde lening heeft een omvang van €293,-. Dat lijkt misschien niet veel maar is meer dan het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Burundi van €240,- per jaar (bron: Wereldbank).

Majaribu betaalt nu een rente van €17,58 terwijl hij bij een lening bij een andere bank al snel €70,32 rente zou betalen in een jaar. Dit staat nog los van de vraag of hij überhaupt een financiering zou krijgen omdat de agri sector als risicovol wordt gezien.

Pure Africa op bezoek bij Majaribu met de manager van Dohorerabarimyi

Investering microkrediet

De lening heeft Majaribu gebruikt om ruim een kwart hectare grond te kopen. Zelf heeft hij 200.000 Franc ingelegd, dat is ongeveer €65,-. Het was de eerste keer dat Majaribu een lening heeft afgesloten. Op de aangekochte grond heeft hij gras aangeplant. Dit gras gaat hij gebruiken om de grond op zijn koffieplantage te bedekken. Hiermee wordt de grond beschermd tegen uitdrogen in een langere periode van droogte. Het bevordert ook de biodiversiteit in de grond.

Na het aflossen van deze lening wil Majaribu een nieuwe lening afsluiten om een koe en kippen te kopen. Het gras kan hij gebruiken als voeding en de mest van de koe gebruikt hij weer als organische mest voor zijn plantage. Het doel is dus om een mooi eco systeem te bouwen. Hij heeft, net als andere boeren, geen geld voor kunstmest. De koffie van Dohorerabarimyi is daarom in principe biologisch zonder gecertificeerd te zijn.

Met de investeringen moet de koffieproductie van Majaribu omhoog gaan en dat is ook wel nodig. Zijn plantage ziet er goed uit maar produceert momenteel ruim 2kg koffiebessen per boom. Dat is erg weinig als je het vergelijkt met andere landen. Zijn belangrijkste doel is dus niet om meer land en koffiebomen te kopen maar om de productie per boom omhoog te krijgen. Op een koffieplantage waar alle (biologische) best practices worden toegepast kan een boom zomaar 8-10 kg bessen en soms zelfs meer produceren. Ter referentie: dat is goed voor ongeveer 1kg gebrande koffiebonen.

Microkredieten van Pure Africa via Fenacobu

Het verstrekken van microkredieten in de landen waar wij werken doen we niet zelf. We vinden het belangrijk dat een lokale partner met kennis van de lokale omstandigheden dit doet. Daarom werken we in Burundi samen met Fenacobu. Dit is een coöperatieve bank met 33 kantoren die in het hele land leningen verstrekt aan zowel boeren als ondernemers.

De grootste lening die via Fenacobu is afgesloten bedraagt €825,-. In Rwanda lopen leningen soms op tot €2.500,-. Hieraan is goed te zien dat het inkomen van boeren in Burundi flink achterblijft. We willen daarom onze investeringen in Burundi in de komende jaren vergroten zodat we nog meer impact gaan maken. De eerste €40.000 is aan Fenacobu geleend (tegen 0% rente) en het duurt niet lang meer voordat we meer dan €100.000,- aan hen uitlenen.