Skip to main content
Microkredieten

Microkrediet bezoek – Alexis Mbonera

By 6 januari 2021No Comments

Microkrediet – bezoek aan Alexis Mbonera

Bijna drie jaar geleden waren we voor het eerst bij Alexis Mbonera. Hij gaf er in ons gesprek blijk van dat hij ambities heeft en die durft uit te spreken. Zo wilde hij na aflossing van de eerste lening meteen een nieuwe lening aanvragen om een koffieplantage te beginnen. Tijdens dit bezoek zijn we onder de indruk van het ondernemerschap van Alexis. Hij blijkt zijn woorden waar te maken.

Met een maandinkomen van €50,- (2017) is het niet gemakkelijk om een lening af te betalen. Dat blijkt wel uit het feit dat de aflossing drie jaar heeft geduurd. De lening heeft hij geïnvesteerd in zijn bananenplantage. Hij heeft onder andere een irrigatiesysteem aangelegd. Ando vertelt daarover meer in de video.

Nieuwe lening €2.000,-

Tijdens ons bezoek had Alexis een aanvraag lopen voor een nieuwe lening. Deze lening is net verstrekt en bedraagt €2.000,-. Om dit in perspectief te zetten: een gemiddeld jaarinkomen bedraagt in Rwanda €750,-. Het is dus een grote lening.

Het land voor de koffieplantage heeft hij al. Het is nu zaak om koffiebomen aan te kopen en te planten. Daarna duurt het twee tot vier jaar voordat hij voor het eerst kan oogsten. Deze lange termijnplanning weerhoudt veel boeren ervan om geld te lenen. Ze moeten dan 24% rente betalen terwijl het rendement enkele jaren duurt. Het blijkt dat de bereidheid tot investeren ook bij Alexis groeit bij een rentepercentage van 6%.

Irrigatiekanaal op de bananenplantage van Alexis