Skip to main content

Ben je op zoek naar een manier om te investeren in microkredieten? Ga Pure Africa koffie drinken! Wij investeren €1,- van iedere verkochte kilo koffiebonen in microkredieten die we verstrekken aan boeren in Afrika. Hiervoor hebben we een lang lopende samenwerking met een coöperatieve en agrarische bank in Rwanda. Zij verstrekken de leningen aan de boeren en zorgen ervoor dat rente en aflossing worden betaald. Microkrediet investeren doen we omdat wij geloven in ondernemerschap. Lees hier meer over onze laatste reis naar Rwanda.

De beste Arabica koffiebonen kopen? Bij Pure Africa zit je goed

6% ipv 25% rente

Het is heel gebruikelijk dat een boer die een lening af wil sluiten een rente betaalt van 25%. Soms loopt dit zelfs op tot wel 60%. Hierdoor blijven boeren in een cirkel van armoede ronddraaien. Stel je voor: maandelijks verdien je €100,-. De lening die je net hebt afgesloten is €1.000,-. Dan betaal je 2,5 maanden salaris aan alleen rente. Daarnaast moet je nog aflossen en betaal je vaak ook nog provisiekosten.

Hier geloven we niet in. Of de risico’s nu hoog zijn of niet. Met rentepercentages van 25% is het bijna onmogelijk om te ondernemen. Veel van de rendementen vloeien weer terug naar Europa of de VS omdat landen in Afrika zelf weinig geld hebben om uit te lenen. Daarom hebben we met de bank afgesproken dat zij 6% rente mogen vragen om de kosten te dekken. Wij ontvangen geen rente.

Microkrediet investeren risicovol?

Investeren in microkredieten is risicovol. De ondernemers die een lening afsluiten hebben vaak geen onderpand. Je bent je geld dus kwijt als je niet afbetaald. Onze ervaringen zijn erg positief. Van de 42 verstrekte leningen is er nog geen enkele niet afbetaald. We hebben zelfs te maken gekregen met een onderneming die zijn activiteiten moest stoppen en toch de lening heeft afbetaald.

Voorbeeld van een microkrediet

Een mooi voorbeeld van een succesvol microkrediet is de lening die we verstrekten aan Pierre Polepole. Hij heeft twee leningen gehad van ieder €1.000,-. Dit heeft hij geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn plantage voor mango’s, avocado’s en bomen. De lening heeft hij steeds sneller afgelost dan vereist. Zo kan hij steeds opnieuw lenen en is hij weinig geld kwijt aan rentekosten. Lees hier het hele dossier van Pierre.