Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Janvier breidt koffieplantage uit met Pure Africa microkrediet

By 16 februari 2023maart 2nd, 2023No Comments

Met microkredieten stimuleren wij ondernemerschap in Afrika. Hoe dat werkt? Van iedere kilo verkochte koffie investeren we €1,- via de Pure Africa Foundation. In samenwerking met lokale banken in Burundi en Rwanda verstrekken we leningen van gemiddeld €1.000,-. De rente is 6%, een stuk lager dan het gemiddelde van 25%. 

Janvier Rubabaza deed een aanvraag voor een Pure Africa microkrediet. Hij heeft zijn lening inmiddels geïnvesteerd.

Investering in koffie

Janvier heeft een boerderij in Rwanda. Hij verbouwt koffie, cassave, bonen en groenten. Met het microkrediet heeft hij geïnvesteerd in de groei van zijn boerderij. Met een lening van €5.000 kocht hij een stuk grond, 7.000 koffiestruiken en alle benodigdheden om koffie te kunnen verbouwen. Janvier is lid van koffie coöperatie Giseke Coffee.

Volgend jaar verwacht Janvier zijn eerste koffieoogst te kunnen verkopen. Met de opbrengsten van de oogst kan hij onder andere de schoolkosten van zijn kinderen betalen. Daarnaast hoopt hij te kunnen sparen, zodat hij ooit een nieuw huis kan bouwen in een andere stad. 

Nieuwe koffiestruiken met microkrediet Pure Africa

Wat levert het op?

Wat gaat deze investering opleveren voor Janvier? Een korte rekensom: gemiddeld levert een koffieboom 7 kg koffiebessen per jaar op. Het afgelopen jaar was de koffieprijs in de omgeving van Janvier zo’n €0,50 per kg. Met de 7.000 nieuwe koffiebomen kan Janvier jaarlijks zo’n €3.500,- extra omzet maken. Een koffieboom gaat ongeveer 20 jaar mee. In totaal kan zijn omzet oplopen tot €70.000,- in 20 jaar tijd.

Natuurlijk is Janvier afhankelijk van de koffieprijs die wordt betaald. In het afgelopen jaar was die goed. De koffieprijzen zijn in de meeste jaren veel lager. Zijn lidmaatschap van de cooperatie kan helpen om de prijsverschillen op te vangen. Als de coöperatie in staat is om zelf te exporteren dan kan er vaak een premium worden betaald aan de boer.

Microkredieten vs. reguliere leningen

Waarom een microkrediet van Pure Africa? Omdat deze met een rentepercentage van 6% een stuk toegankelijker is dan een reguliere lening in Afrika. Banken berekenen doorgaans een rentepercentage van zo’n 25% voor een reguliere lening. Het verschil is groot. Op een gemiddelde lening van €1.000,- scheelt het €200,- rentekosten per jaar.

Volgens Janvier is het onmogelijk om 25% rente te betalen als je wilt investeren in grond of koffiestruiken. Het duurt twee tot drie jaar voor de eerste koffie wordt geoogst en verkocht. Het is met 25% rente onmogelijk om deze periode te overbruggen. 

Met het microkrediet van Pure Africa werd een lange termijn investering mogelijk. Het is ons doel om duurzame investeringen mogelijk te maken, zowel voor de boer als het klimaat.