Skip to main content
Microkredieten

Microkrediet fonds groeit naar ruim 3 ton

By 10 april 2024No Comments
koffieboer op fiets met koffiebonen op de achterkant

In 2023 groeide het kapitaal voor microkredieten met €84.717,-

Pure Africa verstrekt microkredieten in Rwanda en Burundi. Via samenwerkingen met banken in beide landen bereiken we boeren die geen of weinig toegang hebben tot financiering.

We verstrekken microkredieten uit ons fonds tegen een rente van 6% terwijl een rente van 20-40% gebruikelijk is. Vooral voor boeren is het moeilijk om geld te lenen. De terugverdientijd van een investering is vaak meerdere jaren. En dan is er ook nog het risico dat een oogst mislukt. Lokale banken zijn daarom niet erg happig op leningen aan boeren.

Microkrediet koffieplantage loopt 2 jaar

Veel microkredieten (wereldwijd) hebben een looptijd van 6 maanden tot een jaar. Omdat de rente hoog is moeten de investeringen snel terug worden verdiend en de lening zo snel mogelijk worden afgelost. Dit zorgt ervoor dat boeren kiezen voor korte termijn investeringen.

De leningen van Pure Africa hebben een looptijd van 2 jaar. Dit vergt nog steeds een flinke commitment van de boer. Als je koffiebomen koopt dan kun je de eerste oogst op z’n vroegst na anderhalf jaar verwachten. Een koffieboom geeft volle oogst na zo’n drie jaar. De lening is dan al een tijd afbetaald.

De langere looptijd en lagere rente maken de microkrediet investering makkelijker om te doen voor een koffieboer.

Bijeenkomst in Rwanda waar boeren zich kunnen aanmelden voor mobile banking en een Pure Africa microkrediet.
Boeren melden zich aan voor microkrediet met mobile banking

Fonds voor microkredieten groeit naar €312.439,-

In 2023 is het Pure Africa fonds voor microkredieten gegroeid met maar liefst €84.717,-. Het is mooi om te zien dat de groei steeds sneller gaat. De groei is het gevolg van de hogere verkopen van Pure Africa en samenwerking met onze partners Maas en Koffielust.

Meer dan €460.000 aan microkredieten verstrekt

Aan het einde van 2023 hadden we meer dan €460.000,- aan microkredieten verstrekt. Omdat leningen na aflossing weer opnieuw worden geïnvesteerd groeit het aantal leningen snel. Over ruim twee jaar zullen we al meer dan 1 miljoen euro aan leningen hebben verstrekt. Duizenden boeren zullen daarmee honderdduizenden euro’s per jaar besparen op rentekosten.