Skip to main content
Coffee washing station in Burundi

Microkredieten in Afrika

Pure Africa verstrekt microkredieten in Afrika. Op deze pagina lees je meer over hoe microkredieten in elkaar zitten, welke verschillen er zijn en waarom wij microkredieten tegen veel lagere percentages aanbieden aan boeren dan gebruikelijk is.

Het mooie van microkredieten is dat (koffie)boeren met een relatief klein bedrag voor ons een investering kunnen doen die voor hen een groot verschil maakt. Een van de landen waar onze koffies vandaan komt is Burundi. Het gemiddeld jaarinkomen in dit land is €240,- per hoofd van de bevolking (bron: Wereldbank). Je kunt je voorstellen dat een boer die hier een paar honderd euro kan investeren daarmee een groot verschil kan maken. Lees hier het verhaal van Majaribu in Burundi.

Zo werkt een microkrediet voor de meeste boeren

Helaas is er ook een minder mooie kant aan dit verhaal. De rentepercentages die men betaalt voor een microkrediet in Afrika zijn al snel 25% per jaar. Als reden hiervoor geven hulporganisaties en banken vaak dat de risico’s erg hoog zijn. Het hoge rentepercentage en het risico lijken ons (in ieder geval deels) met elkaar in verband te staan. Het is niet zo gek dat iemand een lening niet kan afbetalen als hij/zij elk jaar grote bedragen kwijt is aan de rentelast.

Als ondernemers begrijpen we dat je zo niet echt kunt ondernemen. En daar willen we met Pure Africa iets aan doen.

Pure Africa microkrediet: 6% rente

In Rwanda en Burundi heeft Pure Africa twee partnerbanken. Samen met hen hebben we uitgerekend welke bedragen zij nodig hebben om de kosten van het beheer van een lening te dekken. Met een rentepercentage van 6% heeft de bank minimaal 150 leningen nodig om de kosten te dekken. Een loan officer kan maximaal 300 leningen beheren. Op de overige 150 leningen wordt door de bank een gezonde winst gemaakt.

De bank betaalt 0% rente aan de Pure Africa Foundation over de lening die zij verstrekt krijgen. Het is een bewuste keuze om geld uit te lenen en niet te schenken. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat koffieboeren geld kunnen lenen tegen een goed rentetarief.

Lees ook meer over de effecten die onze microkredieten bereiken en het onderzoek dat we daarnaar deden met Wageningen University.

Pierre heeft een microkrediet in Afrika

Pierre Polepole was een van de eerste boeren met een Pure Africa microkrediet. Hij leende ongeveer €1.000,-.

Praktijkvoorbeeld

Met onze activiteiten in Rwanda hebben we geleerd wat een boer ongeveer verdient en kan lenen. Stel je hebt een koffieplantage en leent €1.000,- om een paar honderd koffiebomen te kopen. De lening moet je binnen twee jaar afbetalen en je betaalt 25% rente per jaar. Je jaarinkomen is ongeveer €1.400,-. In twee jaar tijd betaal je ongeveer €350,- rente en los je €1.000,- af. Dat is nogal wat. En dan komen er vaak ook nog provisies en afsluitkosten bij.

Op die manier is het erg moeilijk ondernemen. Daarom doen we dit bij Pure Africa anders.

Pure Africa microkredieten in Afrika

Toen wij voor het eerst naar Afrika gingen om te kijken hoe we daar microkredieten kunnen verstrekken kenden we eigenlijk ook alleen de positieve verhalen. Eenmaal in Rwanda kwamen we al snel achter de werkelijkheid. Wij vinden dat je mensen bewust in armoede laat zitten als je ze 25% rente vraagt. Ongeacht de risico’s.

Met ons Pure Africa microkredietfonds verstrekken wij daarom leningen tegen rentes van 6%. Dit percentage heeft de bank nodig om kosten en inflatierisico’s mee af te dekken.

En voor de banken/NGO’s die zeggen dat dit niet kan: onze partnerbanken staan te springen om meer funding omdat ze het geld graag uitlenen. Aangezien zij gezonde banken zijn die de afgelopen jaren hard zijn gegroeid gaat het verhaal van een te hoog risico niet op in dit geval.

Lees hier meer over onze impact