Skip to main content
direct trade coffee

Nieuwe direct trade koffie: De Vurige Krijger

Na jaren van voorbereiding is hij er: de nieuwe Vurige Krijger, een koffie uit Burundi. Het is een blend van drie soorten koffie uit verschillende regio’s in het land. Na veel testen en advies van onze klanten zijn we tot de optimale smaak gekomen. Een pittige koffie met nootachtige tonen en licht kruidige nasmaak. Een echte Vurige Krijger dus.

De ambassadeur van Burundi nam de eerste nieuwe Vurige Krijger in ontvangst

Lange termijn project

In 2018 bezochten we Burundi voor de eerste keer. Tijdens die reis kwamen we niet in contact met de juiste koffie coöperaties. Bij een volgende bezoek in 2019 lukte dat beter. Bij een aantal coöperaties zagen we dat ze verstand hebben van het verbouwen en verwerken van koffie. En wat ook belangrijk is: er was een persoonlijke klik waardoor we er vertrouwen in kregen dat de coöperatie er is voor de community.

Toen kwam Covid

Begin 2020 waren we een reis aan het plannen naar Burundi om coöperaties opnieuw te bezoeken en samples mee te nemen. Toen kwam Covid en ineens viel er niet meer zoveel te plannen. Die laatste reis was echt nodig om onze relaties beter te leren kennen en te onderzoeken hoe de coffee washing stations werken tijdens het oogstseizoen. We moesten in 2020 de inkoop in Burundi met een jaar uitstellen.

Het eerste koopcontract in 2021

De eerste container met 14.100 kg direct trade groene koffiebonen kochten we in 2021. In het voorjaar bezochten we de plantages. Door droogte was het een jaar van slechte oogst. De oogst kwam laat op gang. Door covid was het moeilijker om de koffie klaar te maken voor export. De container vertrok begin januari uit Burundi en kwam in maart 2022 aan in Nederland. Dit jaar verwachten we een kortere doorlooptijd van oogst tot aankomst in Nederland.

Bij Nkamwayacu wordt de koffie gedroogd

Andere direct trade koffies zijn De Waaghals en De Wildebras.

Blend van drie soorten koffies

De Vurige Krijger bestaat uit een blend (mix) van drie koffie regio’s. Door verschillende groei omstandigheden in verschillende regio’s krijgt elke koffie haar unieke karakter. De moeilijke maar leuke uitdaging is om een combinatie te maken van verschillende regio’s die leidt tot de lekkerste koffie.
Korerikawa, Tuvugirikawa en Nkamwayacu zitten in De Vurige Krijger.

Het is een lang traject geweest om tot de optimale samenstelling te komen. We hebben veel verschillende combinaties geprobeerd. Op een bepaald moment weet je dat je in de goede richting zit en vanaf dat punt zijn we verder gaan optimaliseren.

De coöperaties die de koffie leveren voor de Vurige Krijger blend liggen in het midden, oosten en noorden van Burundi. Allemaal gebieden met een eigen microklimaat en daardoor unieke smaakeigenschappen.

Direct trade koffiebonen uit Burundi

Van de koffie die wij inkopen in Burundi moeten koffieboeren beter worden. We vinden het normaal om een goede prijs te betalen voor goede koffie. Door $5 per kilo te betalen hebben de coöperaties voor het eerst in hun bestaan een premium kunnen uitbetalen aan koffieboeren.

Aan 250 boeren van coöperatie Korerikawa wordt de eerste premium uitbetaald

We zijn bij de uitbetaling van de premium over 2021 aanwezig geweest. Het was duidelijk dat de boeren die een jaar lang hebben gewerkt aan het oogsten van goede koffie blij waren dat ze een goede prijs betaald hebben gekregen. Maar hier stopt het niet. Ons doel is om lange termijn samenwerkingen met coöperaties te ontwikkelen zodat er jaar na jaar een goede prijs voor koffie wordt betaald. Dat zorgt voor meer interesse bij jongeren om koffie te verbouwen en te investeren in nieuwe technieken. Vaak helpen die nieuwe technieken om koffie klimaatbestendiger te maken.

Door een goede prijs voor koffie te betalen profiteren niet alleen boeren maar ook de coöperatie. Het wordt mogelijk om te investeren in het verbeteren van het coffee washing station als er winst wordt gemaakt. Dat zorgt voor meer werk en een betere kwaliteit koffie. Het is dus ook in ons eigen belang om een goede prijs voor koffie te betalen.

Bestel De Vurige Krijger