Het begon in Ethiopië
Ando heeft jarenlang als project manager in Ethiopië gewerkt voor Stichting Respo en er ook een tijd gewoond. Een van de vele mooie kanten van deze reizen is de Ethiopische koffiecultuur. Bij mensen thuis worden uitgenodigd voor een koffieceremonie, het tekent de Ethiopische gastvrijheid.
Terug in Nederland bleek de koffie ook populair onder vrienden en kennissen. Zo kwamen Ando en Justus, goede jeugdvrienden, tijdens het drinken van een kop Ethiopische koffie op het idee om Afrikaanse koffies in Nederland te verkopen. Eerst uit Ethiopië en Rwanda, sinds 2015 ook uit Burundi.
Ondernemers in Afrika lenen tegen een rentetarief van 24%
Social enterprise
Beiden hebben we een voorliefde voor Afrika. Ook voor ondernemen trouwens. Met fairtrade hebben we juist niets. Het idee is natuurlijk fantastisch, maar probeer maar eens uit te zoeken waar je geld naartoe gaat. Wij wilden dus iets anders en geloven meer in ondernemerschap dan in hulp. Als ondernemer neem je verantwoordelijkheid en risico. We bedachten 1 Euro per kilo te investeren in microkredieten. Op deze manier kunnen Afrikaanse ondernemers hun eigen bedrijf (en eigen economie) opbouwen. Dat maakt Pure Africa een social enterprise.
Inmiddels hebben we bijna 200 zakelijke klanten, verkopen we naast koffie nog veel meer producten en hebben we in Rwanda een samenwerking met banken om de rentes op microkredieten van 25% naar 6% te verlagen. En we zijn nog lang niet klaar. Er zijn nog veel mensen die de Afrikaanse topkoffie niet kennen. Die moeten we allemaal nog overtuigen!
Ando en Justus
Wat is een social enterprise?
Social enterprises zijn organisaties die dezelfde doelstellingen kennen als goede doelen maar de managementprincipes van de private sector hanteren, inclusief de behoefte om te groeien en de mogelijkheid om een redelijk financieel rendement te behalen. Een social enterprise is net als elke andere onderneming: het bedrijf levert een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, maar een middel om de werkelijke missie te bereiken, namelijk het creëren van maatschappelijke impact.
Bron: social-enterprise.nl