Skip to main content
MicrokredietenVerstrekte microkredieten

Pierre Polepole | Agrarisch ondernemer | €3.500,-

By 2 november 2018november 5th, 2018No Comments

In september 2016 leende Pierre Polepole €1.000,- tegen een rente van 6%. In maart 2017 konden we hem voor de eerste keer bezoeken. Tot onze verbazing had hij de lening RWF 1.000.000 al afgelost. Hij heeft netjes RWF 60.000 aan rente betaald, precies 6%. Het geld hebben hij en zijn twee zakenpartners gebruikt als overbruggingskrediet. Ze hebben hiervan schoolgeld betaald voor de kinderen. Na het binnenhalen van de oogst hebben ze de lening meteen afgelost. Rentebesparing: zo’n €200,- in zes maanden Pierre woont met zijn familie in het dorp Takwe. Hij is niet zomaar een boer omdat hij verschillende soorten agrarische activiteiten heeft. Hij verbouwt (je zou bijna zeggen natuurlijk) koffie, maar ook mango’s, avocado’s, sinaasappels en bloemen. Daarnaast heeft Pierre nog een kwekerij waar hij bomen teelt om te verkopen aan boeren in de omgeving. Dit zijn bijvoorbeeld mangobomen.

Update september 2017

Na het aflossen van de eerste lening wilde Pierre meteen door. Hij sloot een nieuwe lening van €1.000,- af. Door het verloop van de seizoenen heeft hij op deze lening nog niet afgelost. In augustus 2017 heeft over deze lening wel RWF 15.000 rente betaald. Binnenkort wil Pierre nog een nieuwe boerderij erbij op een andere plek. Er zijn veel boeren die van hem willen kopen, maar ze wonen te ver weg. Hij wil ook andere boeren gaan opleiden nu hij zelf agronomist is. Pierre is een echte ondernemer. Er is weinig dat we hem kunnen leren. We kunnen hem wel helpen zijn ambities waar te maken met een lening die betaalbaar is.

Update mei 2018

Het is inmiddels de derde keer dat we Pierre bezoeken en dat verveelt niet snel. Hij is altijd vrolijk. De foto hieronder is er het bewijs van. Hij is 57 jaar oud maar benadrukt dat hij zich veel jonger voelt en lacht er hartelijk bij. Het gezin bestaat uit zijn vrouw en vier kinderen. Zijn oudste dochter is accountant en de andere kinderen gaan naar de universiteit.

Impact

Het inkomen van Pierre is met €300,- tot €500,- al behoorlijk hoog. Hij weet heel duidelijk aan te geven wat de precieze impact is geweest van de lening. Dat is erg mooi omdat het niet bij iedereen lukt dat helemaal helder te krijgen. Voordat hij de twee leningen van in totaal €2.000,- afsloot had hij moeite om maandelijks het schoolgeld en verzekeringen te betalen. Dit is nu geen enkel probleem meer. Maar de ambities stoppen hier niet. Hij wil een nieuwe lening afsluiten.

Nieuwe lening en kennis uit Nederland

Aan het einde vraag ik of hij misschien vragen aan mij heeft. Nou, die heeft hij zeker. Hij wil graag nog een keer €2.000,- lenen om een grotere koffieplantage te beginnen. Dit zijn behoorlijke bedragen voor een microkrediet in Afrika. Daarnaast vraagt hij me of er mensen zijn in Nederland die hem kunnen adviseren hoe hij zijn bomenkwekerij beter kan laten renderen. De vraag staat bij deze uit. Als je er verstand van hebt horen we het graag :). Nadat hij een koffieplantage heeft aangelegd wil hij ook zijn bomenkwekerij op een andere plek beginnen waar hij dicht bij zijn nieuwe klanten zit.

Aflossen loopt goed

Na tien maanden heeft Pierre al meer dan de helft van zijn lening afgelost. Het gaat hem dus gemakkelijk lukken om de lening binnen twee jaar af te lossen. Zijn eerste lening heeft hij binnen een jaar afgelost en de betaalde rente was €60,-. Over de tweede lening heeft hij inmiddels €45,- rente betaald. Hiermee heeft hij zich ruim €300,- aan rente bespaard ten opzichte van een gewone lening. Pierre heeft een microkrediet in Afrika

Update september 2018

Vlak na ons bezoek heeft Pierre een nieuwe lening afgesloten van €1.500,-. In totaal heeft hij nu €3.500,- geleend. Van deze nieuwe lening heeft Pierre de eerste €100,- alweer afbetaald. Bij ons volgende bezoek zullen we wel van hem horen hoe hij de lening heeft geïnvesteerd en vooral wat het resultaat is.