Skip to main content
MicrokredietenRwandaVerstrekte microkredieten

Protegeze Bonani | bonen & bananen | €300,-

By 31 mei 2018oktober 25th, 2018No Comments

Het is een eind rijden om bij Protogeze te komen. Hij en zijn familie wonen behoorlijk geïsoleerd. De omgeving is prachtig zoals je kunt zien op de foto’s. Protogeze woont hier met zijn vrouw en vier kinderen. Hun gezamenlijke maandinkomen is €200,- waarvan €90,- komt uit de verkoop van bananen. De rest komt uit de verkoop van bonen, cassave en sorghum. Hij vertelt dat hij 2,5 hectare grond heeft waarop hij zijn gewassen verbouwt.

Het bezoek aan Protogeze levert mooie plaatjes op

Lening sinds januari 2018

We zijn hier voor de lening. Protogeze sloot zijn lening af in januari 2018. Hij is dus nog maar net begonnen. Het geld heeft hij geïnvesteerd in bladeren om de grond mee te beschermen. De warme periode begint weer en met bladeren op de grond droogt de grond minder snel uit. Een ander deel van de lening heeft hij geïnvesteerd in het aannemen van personeel. Het wordt me niet helemaal duidelijk hoe dit de productie gaat verhogen. Bij een volgend bezoek kunnen we er nog eens dieper op ingaan welk effect het aannemen van mensen heeft gehad op de oogst. In totaal werken er nu vier mensen voor Protogeze. Dat is erg mooi in een omgeving waar werk niet voor het oprapen ligt.

De oogst in 2018 is niet zo goed. Het heeft veel geregend en daardoor zijn de bonen gaan rotten. Voor bananen maakt veel regen niets uit, die groeien altijd door. In 2017 was de oogst beter voor Protogeze.

Nieuwe lening

Na het aflossen van deze lening zou hij graag een nieuwe lening afsluiten om te investeren in bestrijdingsmiddelen. Dit zou de oogst moeten verhogen. Ik ben erg benieuwd hoe het met hem gaat als we over een jaar terugkomen.