Skip to main content
Rwanda

Reisverslag deel 4: wat hebben we bereikt?

By 19 juni 2015oktober 16th, 2015No Comments

Op de laatste dag van onze reis sluiten we een deal met de Rwandese bank Ubaku uit Kigali. Tegen een rente van 6% gaan zij microkredieten verstrekken aan ondernemers. Overal in Rwanda worden microkredieten verstrekt tegen minstens 15% rente, vaak zelfs 24%. Samen zetten we nu een pilot op waarbij Pure Africa het risico van de lening op zich neemt, Ubaku zorgt voor de uitvoering. Na een jaar gaan we kijken hoe de test afloopt. Wij gaan ervan uit dat het aantal wanbetalingen op deze lening nihil zal zijn. Dit is normaal gesproken bijna 7%.

[vc_single_image image=”1412″ img_size=”large” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”]

Sholi koffie coöperatie

Op maandag zijn we op bezoek bij de koffie coöperatie Sholi ten westen van Kigali. We hebben de afgelopen twee weken veel koffieplantages gezien, maar geen enkele was zo georganiseerd als Sholi. De manager had alle papieren netjes in mappen en kon op alle vragen over cijfers antwoord geven. Het is ons sowieso opgevallen hoe open bedrijven hier in Rwanda zijn. We mogen alles vragen en (bijna) alles weten.

De Sholi coöperatie is onder andere gefinancierd met een lening via de Rabobank IJsseldelta.

Volgend jaar zal Sholi Fairtrade gecertificeerde koffie gaan verkopen. Om dit te mogen doen moet er een fors bedrag worden betaald en moet de coöperatie aan een boekwerk van honderden pagina’s regels voldoen. Het mooie is dat de boeren straks $0,44 extra krijgen. De verkoper in Nederland zal z’n prijs met meer dan $0,44 omhoog gooien omdat hij het Fairtrade logo op de verpakking mag zetten. Uiteindelijk profiteren de verkopers aan het einde van de keten het meeste.

Koffie en microkredieten

Het doel van onze reis naar Rwanda was om contacten te leggen met koffie coöperaties om direct bij de bron in te kopen en om partners te vinden voor samenwerking in de verstrekking van microkredieten. We zijn erg tevreden, beide doelen zijn bereikt!

Met een koffer vol koffie samples zijn we naar Nederland teruggereisd. De samples worden binnenkort gebrand en dan is het tijd om te proeven en te testen. Als er een koffie bij zit van topkwaliteit dan gaan we direct met de coöperatie zakendoen. Dit maakt het wel zo transparant.

Ook op gebied van microkredieten zijn we natuurlijk erg enthousiast. Bij de Ubaku bank zijn ze ondernemend genoeg om te zien dat hier een kans ligt.