Skip to main content
Rwanda

Rwanda – maandag 30 april: de Mugina sector

By 30 april 2018februari 5th, 2021No Comments

Vandaag ben ik in de regio Mugina op anderhalf uur rijden van de dichtstbijzijnde verharde weg. De dag begint met regen. Veel regen. Hoewel het regenseizoen op z’n einde loopt is er de afgelopen dagen veel gevallen. Dit is te merken aan de wegen. Op sommige wegen liggen flinke plassen en andere zijn zelfs onbegaanbaar.

Het plan was om vandaag negen interviews te doen. Bij aankomst in Mugina blijkt dat we maar vier boeren kunnen bezoeken omdat de anderen onbereikbaar zijn geworden. De zandwegen zijn veranderd in een modderpoel. Gelukkig werd het gedurende de dag steeds droger waardoor we alsnog acht van de negen interviews hebben kunnen afnemen.

Verzamelen van data

Het doel van deze week is om data te verzamelen zodat we beter leren hoe de microkredieten worden ingezet en welke effecten de leningen hebben. Wat me op deze eerste dag opvalt is dat  er in deze regio veel nieuwe leningen bij zijn gekomen. Vorig jaar stonden er hier nog twee leningen uit. Dat zijn er nu al negen geworden. Het totaal geïnvesteerde bedrag is ruim €7.000,-. Hoewel het de vraag is of het getal klopt wonen er volgens de bank zo’n 50.000 mensen in deze regio.

Verschil tussen ondernemers

Er blijken grote verschillen te zitten tussen de ondernemers. De laatste boer die ik bezoek is Protegene. Hij is tevreden met zijn bananenplantage en heeft geen ambities om verder uit te breiden. Eerder op de dag ben ik bij Venuste. Hij is 32 jaar en heeft 400 koffiestruiken. Hij wil graag groter worden en heeft daarom een lening afgesloten zodat hij land kan huren om meer koffie op te verbouwen. Nu wil hij doorgroeien en het verdiende geld gebruiken om meer land te kopen.

Mugina

De regio die ik vandaag bezoek is Mugina. Hoewel niet ver van Kigali is het een afgelegen gebied. Het is ongeveer anderhalf uur van de verharde weg. Als je de verharde weg afrijdt is er nog veel economische activiteit met bijvoorbeeld een fietsenmarkt en een voedselmarkt. Verder richting Mugina is de enige economische activiteit agrarisch. Verder is er niet veel werk.

Op de lokale school werken de leraren zowel op school als op het land. Het salaris van een leraar is €50,- per maand. Onvoldoende om van rond te komen.

Er is een lokale markt, maar daar heb ik nog nooit veel activiteit waargenomen. Het is echt een agrarische omgeving. Veel boeren hebben relatief kleine plantages. In de toekomst lijkt het niet mogelijk voor zoveel boeren om een eigen plantage te behouden. Met de leningen die we verstrekken zijn er al boeren die proberen hun plantage uit te breiden.

Conclusie

Mijn eerste voorzichtige conclusie is dat het de boeren erg helpt dat zij een lening hebben kunnen afsluiten die betaalbaar is. Beatrice, een van de boeren die bij ons vorige bezoek al aan het woord was vertelt dat ze geen lening zou hebben willen afsluiten tegen een rentepercentage van 24%.

Het uploaden van meer foto’s is lastig vanwege de matige internetverbinding.