Skip to main content
Nieuws over koffie

Single origin en slow roast, wat betekent het eigenlijk?

By 15 april 2015juli 28th, 2015No Comments

De afgelopen jaren hoor je steeds vaker woorden als single origin en slow coffee voorbij komen. Maar wat betekenen deze begrippen nou eigenlijk? We zetten er in deze blogpost een aantal op een rij.

Slow roast coffee

Koffiebonen die in een brandproces van ongeveer 15-18 minuten worden geroosterd, vaak in kleinere hoeveelheden van 60-200 Kg. Het langere brandproces zorgt ervoor dat de smaak van de koffie zich beter ontwikkeld.

Slow coffee

De afgelopen jaren is er veel veranderd op gebied van voedsel. Mensen willen weer tijd besteden aan gezond eten en drinken. Hieruit is ook de slow coffee ontstaan. Niet met een druk op de knop een kop koffie zetten en opdrinken, maar de tijd nemen. Eigenlijk is slow coffee gewoon een ouderwetse kop koffie, gezet met een koffiefilter.

Single origin coffee

Een zak koffie die volledig uit koffiebonen van één soort bestaat uit dezelfde regio in een land wordt single origin koffie genoemd. Een koffieblend kan nooit óók single origin zijn.

Single estate

Komt de koffie van een specifieke boerderij in een land dan is dat een single estateDit komt erg weinig voor omdat koffie in veel landen, waaronder Ethiopië, alleen terug te leiden is naar een bepaalde regio.

100% Arabica

We drinken twee soorten koffiebonen: Arabica en Robusta. Vaak worden deze twee met elkaar gemengd om een bepaalde smaak te creëren (robusta maakt een koffie bitterder) en om de prijs te drukken. Arabica is lichter van smaak. 100% Arabica betekent dat er in deze zak alleen koffiebonen van de Arabica kwaliteit zitten. Hoewel het soms voorkomt dat een klein percentage toch nog Robusta is. Dit mag volgens Europese wetgeving. Weer een reden om niet zomaar te geloven wat er op de verpakking staat. Meer over echte Arabica koffiebonen.

Body van de koffie

Een koffie met een stevige body blijft in je mond lang een krachtige koffiesmaak houden. Koffies met een minder sterke body kunnen de eerste paar seconden heel sterk zijn, maar de smaak vlakt al snel af. Koffies met een sterke body hebben vaak een langere nasmaak.

De cremalaag

Dit is het laagje schuim op je koffie. Het ontstaat onder de druk waarmee het water door de gemalen koffie wordt geperst. De cremalaag is erg belangrijk omdat deze de smaak van je koffie bewaart. Valt de cremalaag van jouw koffie snel weg? Dan is het raadzaam om je machine na te laten kijken.