Skip to main content
KoffiekennisNieuws over koffie

Solidaridad opent de Géén Koffiebar

By 30 november 2017No Comments

Op 1 december opent de maatschappelijke organisatie Soldaridad een koffiebar in Amsterdam. Het nieuws? Er wordt geen koffie geschonken. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht voor de bedreigingen waaraan koffie blootgesteld is. Als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten is de verwachting dat we over enkele decennia niet meer kunnen genieten van ons dagelijkse kopje koffie. Of dat het op z’n minst fors duurder is en misschien ook wel minder lekker. En dat willen we ook bij Pure Africa niet. 

Arabica koffie wordt bedreigd

In Afrika wordt het warmer en droger. Hoewel de oogst volgens onze contacten in Afrika dit jaar goed zal zijn hebben we vorig jaar gezien dat het weer grote invloed heeft op de oogst. Lees hier het verhaal van Josephine en haar mislukte oogst in 2016. Door verschillende kwaliteitsmedia is al aandacht besteed aan dit probleem. Lees ook deze artikelen van NRC en de BBC. Hierbij moeten we wel aantekenen dat het erop lijkt dat het de laatste jaren droger wordt in Oost-Afrika. Er is nog altijd de mogelijkheid dat dit beeld over enkele jaren weer wat positiever wordt.

Desalniettemin is het goed dat er aandacht voor is. Het maakt je ervan bewust dat iets alledaags als koffie geen vanzelfsprekendheid is. Arabica bonen groeien in zeer specifieke weersomstandigheden. 

Training van boeren 

Naast klimaatverandering vraagt Solidaridad aandacht voor training. Koffieboeren in Afrika leven in armoede. Vaak hebben ze onvoldoende middelen om hun plantage en zo hun oogst te verbeteren en te vergroten. Als ze het al willen dan moeten ze geld lenen bij de bank tegen rentetarieven van 25% tot soms wel 50% rente. We draaien rond in een vicieuze cirkel waarin wij lekkere koffie drinken, boeren in Afrika arm blijven en het gevolg misschien wel is dat koffie verdwijnt omdat wij helpen de boeren arm te houden.

Bezoek daarom de Geen Koffie bar in Amsterdam. Lees hier ook het artikel dat Solidaridad schreef.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]