Skip to main content
Microkredieten

Start-up investeert in Rwandese microkredieten

By 29 september 2015No Comments

Het Nederlandse koffiebedrijf Pure Africa gaat investeren in Rwanda. De koffieboer Narcisse krijgt een lening van twaalfhonderd Euro om zijn koffieplantage uit te breiden tegen een rente van 6%. De kritische geesten zullen meteen zeggen: ‘is twaalfhonderd Euro niet een klein bedrag?’. Dat klopt. Maar het is het begin van een revolutie die Pure Africa ontketent. En zulke veranderingen beginnen altijd klein.

Microkredieten met 25% rente

Op dit moment verstrekken banken in Rwanda microkredieten tegen een rentepercentage oplopend tot wel 35% rente per jaar, het gemiddelde ligt zo rond de 25%. Het huis of ander bezit moet vaak in onderpand worden gegeven. De eerste aflossing en rente worden na een maand verwacht door de bank. Hoe betaal je dat als je net bent begonnen? Juist! Je sluit een nieuwe lening af. “En zo blijft een ondernemer ronddraaien in de zogenoemde circle of poverty” vertelt Ando Tuininga, oprichter van Pure Africa.

Systeem veranderen

Toegang tot krediet is essentieel om te kunnen ondernemen. Tuininga: “Het is opvallend dat het grootste deel van de Rwandese ondernemers de lening gewoon aflost, ondanks de torenhoge rente. Stel je voor dat deze ondernemers een normaal rentepercentage betalen. Dat stelt ze in staat veel sneller te groeien!”. De komende jaren wil Pure Africa veel meer microkredieten verstrekken. Van iedere verkochte kilo koffie in Nederland investeert het bedrijf een Euro in microkredieten.

Rwanda is stabiel

Een groot voordeel is dat Rwanda al jaren een stabiel land is waar burgers (en buitenlanders) veilig zijn en de overheid vrij betrouwbaar. Dat maakt het land een uitzondering in de regio. Juist daarom is Rwanda heel geschikt voor deze test. “Het beeld van Rwanda is helemaal verkeerd”, zegt Tuininga. “Mensen denken dat je naar oorlogsgebied gaat als je vertelt dat je naar Rwanda gaat”. Het tegendeel is waar. Rwanda is een heel veilig land.

Boer Narcisse kan aan de slag

Het eerste microkrediet aan een Rwandese ondernemer is een feit. Narcisse kan zijn land uitbreiden, oogst vergroten en groeien. Over twee jaar, na aflossing van zijn microkrediet weten we meer over de effecten van dit toegankelijke microkrediet.

Dit is een persbericht