Skip to main content
Nieuws over koffie

Stijgende koffieprijzen

By 14 januari 2015No Comments

Begin 2014 besteedden we er al aandacht aan in onze nieuwsbrief: de droogte in Brazilië. Door het mislukken van de oogst zou het aannemelijk zijn dat de prijzen stijgen. We zijn bijna een jaar en verder en onze voorspelling is uitgekomen. Niet echt een prestatie van formaat omdat stijgende prijzen bij een mislukte oogst horen. Maar hoe werkt dit?

Jullie hebben toch helemaal geen Braziliaanse koffie?
Klopt! Het is zelfs zo dat de kwaliteit van de Braziliaanse koffies heel anders is dan onze Afrikaanse koffies. Maar Brazilië produceert 35% van alle koffie wereldwijd. Als daar de oogst mislukt ontstaat er direct schaarste in de lagere kwaliteiten koffie. Bedrijven gaan dan meer koffie van hogere kwaliteit kopen en zo ontstaat ook in dit segment schaarste. De prijzen zijn inmiddels sinds begin 2014 met 50% gestegen.

Speculatie
Na olie, gaat het grootste handelsvolume om in koffie. Met de vergroening van de economie zal koffie op termijn de oliesector voorbij streven. Koffie wordt voor een groot deel verhandeld via de beurs, bijvoorbeeld in New York. Beleggers hebben na het mislukken van de oogst in Brazilië veel koffie gekocht en speculeerden daarmee op een stijging van de koffieprijs. Nu er een tekort aan koffie ontstaat stijgen de prijzen en pakken de beleggers hun winst. Aan de ene kant natuurlijk slim, aan de andere kant wordt niemand er beter van, behalve de speculant.

En jullie prijzen dan?
Voorlopig blijven de prijzen gewoon zoals ze zijn. De opbrengst van de oogst in Brazilië wordt in maart bekend. Dan zal blijken of de prijzen weer naar een redelijk niveau kunnen zakken of dat er schaarste blijft. Het is nog onzeker of de oogst dit jaar goed zal zijn. Zo hangt de prijs van onze Afrikaanse koffie af van het weer in Brazilië.