Skip to main content
Ondernemen in Afrika

Sustainable Development Goals van de VN & Pure Africa

By 27 augustus 2018februari 14th, 2019No Comments

Bij Pure Africa doen we het graag op onze eigen manier. Daarom plakken we niet allerlei keurmerken op onze verpakking waarvan wat ons betreft de impact niet te meten is. Maar wat wel een goede manier is om te beschrijven welke impact onze koffiebonen maken zijn de SDG’s, ofwel Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Het doel sinds 2015

In september 2015 hebben de leden van de Verenigde Naties zeventien doelen onderschreven om de wereld voor iedereen leefbaarder en veiliger te maken. Het scala aan doelen is breed, van het beëindigen van armoede tot het voorkomen van vervuiling.

De benadering is interessant. Meestal krijgt zo’n initiatief een mooie brochure en moeten landen invulling geven aan de uitvoering. Omdat die doorgaans wel andere, meer dringende prioriteiten hebben belandt de brochure samen met de mooie plannen in de la. Bij de invulling van de SDG’s word je als individu en MKB bedrijf ook betrokken. De gedachte: als iedereen wat doet gaan we in de goede richting.

Het leek ons een goed idee om eens op te schrijven aan welke doelen we bijdragen en hoe we dat (willen) doen. Lees hier meer op de website van de VN.

1. Het einde van armoede

The end of poverty | Sustainable development goal 1

Bij ieder bezoek aan Afrika worden we weer geconfronteerd met het enorme verschil in levensstandaard. Het gemiddelde maandinkomen van een inwoner van Rwanda is €49,80 (in 2017). We zijn bij tientallen boeren en koffiecoöperaties op bezoek geweest. Er valt nog veel te verbeteren aan de levensstandaard, om het zacht uit te drukken.

Een belangrijk probleem is dat ondernemers in Afrika moeilijk toegang hebben tot kapitaal om te ondernemen. De rentes zijn torenhoog voor MKB ondernemers en boeren. Van 18% tot 40%. Vaak horen we banken en NGO’s zeggen dat de risico’s hoog zijn en dat daarom de rentepercentages gerechtvaardigd zijn. Waar of niet, het stimuleert de groei niet en is bovendien een self-fulfilling prophecy. Wij hebben inmiddels 47 leningen in Rwanda verstrekt tegen 6% rente en nog geen enkele ondernemer heeft niet afgelost.

Door deze leningen te verstrekken willen we bijdragen aan het gemakkelijker toegankelijk maken van kapitaal voor ondernemers zodat zij sneller uit armoede groeien en mensen in hun dorpen werk kunnen geven. Dit heeft een dubbel effect. Tegelijkertijd proberen we de renteparadox zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen om een bredere beweging op gang te brengen.

Link naar het doel

8. Goed werk en economische groei

Sustainable development Goals UN | Decent work and economic growth

De wereldbevolking groeit en het aantal mensen dat kan werken ook. Vooral in arme landen waar de levensverwachting snel stijgt wonen een grote hoeveelheid mensen die kunnen werken. De gemiddelde medewerker van een koffieplantage verdient €0,90 per dag. Gezien de moeite die veel boeren hebben om hun oogst te verkopen tegen een goede prijs kunnen ze niet veel meer betalen.

Bij de koffiecoöperaties waar Pure Africa koffiebonen inkoopt zetten wij ons ervoor in dat medewerkers hogere lonen betaald krijgen. Dit betekent dat wij meer betalen voor de koffie die we kopen dan de gemiddelde marktprijs.

Link naar het doel

10. Verminderen van ongelijkheid

We willen ongelijkheid verminderen

De koffieketen is een bijzonder goed voorbeeld van ongelijkheid. Met de internationale beurshandel voor koffie worden enorme sommen geld verdiend en voordat jij je kopje koffie drinkt is de koffie via de beurs soms wel tien keer van eigenaar gewisseld. Aan deze speculatie wordt veel geld verdiend. De toegevoegde waarde van de handelaar proef je niet als je een kop koffie drinkt.

De handelaren verdienen, door achter hun computer te zitten, veel geld en de boer woont over het algemeen nog steeds in een lemen hut. Dat er sprake is van ongelijkheid is daarmee wel duidelijk. Het is natuurlijk niet zo dat handel via de beurs alleen maar slecht is.

Door zoveel mogelijk rechtstreeks in te kopen bij koffiecoöperaties weten we precies waar ons geld terecht komt. Hierdoor verdienen we zelf wat minder, maar delen we eerlijker met de boer. Zodra er één tussenschakel is wordt de keten ondoorzichtig en valt niet meer te achterhalen wat de boer voor zijn koffie heeft gekregen.

Ons doel is om in 2020 alle koffie via direct-trade in te kopen.

Link naar het doel

12. Verantwoorde productie en consumptie

Verantwoord produceren van koffie

Dit doel is gericht op het zo milieuvriendelijk mogelijk produceren van de producten die je verkoopt. Koffie is een natuurproduct. Alle koffiedrinkers hebben er belang bij dat de regio rondom de evenaar niet te veel opwarmt en te droog wordt. Dit zou funest zijn als je dagelijks een (betaalbare) kop koffie wilt blijven drinken.

Daarom proberen we altijd zo goed mogelijk na te denken over hoe we het milieu belasten. Zo hebben we biologisch afbreekbare koffiebekers, zijn we een project gestart om in Deventer koffieresidu in te zamelen en maken we voornamelijk gebruik van Jura koffiemachines die een lange gemiddelde levensduur hebben.

Link naar het doel


Deze doelen streven we actief na en zitten in de organisatie van Pure Africa ingebakken. Daarbij zijn we ons ervan bewust dat we gewoon in een markt moeten concurreren en we dus realistisch te werk moeten gaan. Het is aan de andere kant helemaal niet zo moeilijk om op een eerlijke manier in te kopen. Het enige wat we ervoor moeten doen is zelf genoegen nemen met wat minder.