Skip to main content
Burundi

Terug van het bezoek aan coöperatie Korerikawa in Burundi

Eind april vertrok Justus, mede-eigenaar van Pure Africa, naar Burundi. Tijdens zijn reis bezocht hij onder andere coöperatie Korerikawa op 1530 meter hoogte. Dit is lager dan de coöperaties in het noorden van het land, waardoor de koffiesmaak anders is. De koffie uit deze regio heeft dankzij de ligging een lagere aciditeit. Er komen hele goede koffies uit Burundi en we willen er graag aan bijdragen dat koffieboeren in Burundi een goede prijs krijgen voor hun koffie. Justus kijkt met veel plezier terug op de inspirerende reis die hij heeft gemaakt. 

De koffiesector in Burundi

De afgelopen jaren heeft de overheid in Burundi het toezicht op de sector vergroot. Koffie is het belangrijkste exportproduct van het land. Het doel van intensiever toezicht is om corruptie tegen te gaan en export te stimuleren. COCOCA is een unie van coöperaties en partner van Pure Africa in Burundi. Zij moeten de toezichthouder informeren over de contacten die ze met ons hebben en alle verkopen doorgeven. Zo is Justus op pad geweest met Agriterra, een NGO die boeren ondersteunt met kennis over het verbeteren van de kwaliteit. Niet alleen op het gebied van koffie, maar ook met andere gewassen. 

Afbeelding met persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Een nieuwe depulping machine voor de coöperatie

Toen Justus een bezoek bracht aan Korerikawa in Burundi (24 april 2021) was de oogst van de koffiebessen nauwelijks begonnen. Op dit moment is de oogst in volle gang en is er al 35 ton aan bessen verwerkt op het washing station. Audace, de manager van de coöperatie, is ontzettend blij met een nieuwe depulping machine zoals je ziet op de foto. Met een depulping machine kan de koffie zo goed mogelijk en sneller verwerkt worden. Bovendien verbetert deze machine de kwaliteit van de koffie. 

Hier moeten we rekening mee houden…

Begin juli verwachten we de samples te ontvangen van de oogst die nu aan de gang is in Korerikawa. Allereerst testen we de sample op kwaliteit. Als de koffie door de test komt gaan we kijken of we de koffie in een nieuwe melange kunnen gebruiken. Dan komt er een vernieuwde Vurige Krijger. We blijven streven naar meer direct trade koffie. 

Met elkaar maken we het verschil

Koffieboeren in Burundi kunnen bijna niet concurreren op de wereldmarkt. Dit komt doordat de productiviteit er relatief laag ligt maar vooral door de slechte onderhandelingspositie van koffieboeren. De specifieke smaakkenmerken van koffie uit Burundi zie je nauwelijks terug in de prijs. Arabica koffie wordt overal simpelweg als Arabica gezien, terwijl dit eigenlijk hetzelfde is als jonge kaas en Parmezaanse kaas verkopen. Het is allebei kaas, maar de smaak is erg verschillend. 

Eerlijke prijs voor koffie

Wij willen eraan bijdragen dat koffieboeren in Burundi een goede prijs krijgen voor hun koffie zodat zij ook in de toekomst koffie blijven verbouwen en gemotiveerd zijn om steeds betere kwaliteit te produceren. Dit gaan we extra stimuleren door in Burundi microkredieten te verstrekken die boeren kunnen gebruiken om in hun plantages te investeren.. 

We kijken uit naar het ontvangen van de samples uit Burundi! Binnenkort volgt er meer nieuws over de koffie die we dit jaar uit Burundi willen importeren.